Σπαθόχορτον ή μασαιρόχορτον

Image

Κάρηξ, κοινώς ξιφάρα. Επιστημονική ονομασία: Carex sp. Οικογένεια: Κυπειρωδών (Cyperaceae).

 

Με τις ονομασίες σπαθόχορτον ή και μασ΄αιρόχορτον, εις δε την Ελλάδα μαχαιράς και ξιφάρα, είναι γνωστά διάφορα είδη αγριόχορτων. Παγκοσμίως η οικογένειά τους περιλαμβάνει γύρω στις 2.000 είδη. Στην Κύπρο αυτοφύονται συνολικά 11 είδη κι ένα υποείδος. Είναι φυτά ποώδη, πολυετή, τα περισσότερα φίλυδρα, με τραχιά φύλλα που τα καθιστούν ακατάλληλα για βοσκή. Τα περισσότερα είναι δυσεξόντωτα ζιζάνια, μερικά δε είναι κτηνοτροφικά. Οι πιο πάνω ονομασίες τους δόθηκαν εξαιτίας των φύλλων τους, που είναι μακριά και λεπιδωτά, σαν σπαθιά. Μάλιστα, κατά μια άποψη, από ένα τέτοιο είδος φυτών πιθανό να πήρε την ονομασία του το μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά, από φυτώνυμο επίθετο της Παναγίας (Μαχαιριώτισσα).

 

 Βλέπε λήμμα: Παναγία Μαχαιρά Λευκωσία

 

Από τα είδη που απαντώνται στην Κύπρο, τα περισσότερα αυτοφύονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα ορεινά, άλλα μέχρι τα ημιορεινά κι ένα είδος μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές.  Ένα φέρει την ονομασία Carex troodi, γιατί απαντάται μόνο στην οροσειρά του Τροόδους, μέχρι τη Χιονίστρα. Το είδος αυτό πιθανώς είναι ενδημικό της Κύπρου.

 

Τα είδη που αυτοφύονται στην Κύπρο ποικίλλουν και ως προς την καθ’ ύψος ανάπτυξή τους που κυμαίνεται από 20 εκ. μέχρι και 1,50 μ.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image