Ριζοκαρπασίτικα ζυμώματα

Image

Τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζυμώματα του Ριζοκαρπάσου έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο της ’υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, μετά από απόφαση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO στις 7 Φεβρουαρίου, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2019 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

 

Το αίτημα υπέβαλαν τα  Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου των ενοριών Λεκού, Ανάβρυσης και Αγίας Τριάδας.

 

Σύμφωνα με την Ριζοκαρπασίτισσα ιστορικό Νάσα Παταπίου,  στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα της χερσονήσου περιλαμβάνονται η πεντοτύπαρη αφράντα (πρόσφορο) και τα αφραντούθκια, δηλαδή τα μικρά προσφοράκια που ήταν ειδικά για τα μικρά παιδιά. Παρασκευάζονταν, μάλιστα, δύο ειδών αφραντούθκια με διαφορετικό σχήμα το καθένα: με ουρά για τα μικρά αγόρια και στρογγυλά για τα μικρά κορίτσια.Στο Ριζοκάρπασο παρασκευάζονταν επίσης τα σιλίχνια, τα σταυροκούλουρα, τα δοξάρκα, οι γεννόπιττες, οι βασίληδες, οι αυγωτές, οι παννυχίδες, οι σχινόπιττες και πολλά άλλα.

 

Η Νάσα Παταπίου, η οποία είναι πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ριζοκαρπάσου, συνέταξε το αίτημα και το σχετικό δοκίμιο για τα «Αρτοσκευάσματα Ριζοκαρπάσου», με την συνεργασία και αρωγή της καθηγήτριας οικιακής οικονομίας Αίγλης Ζαχαρίου Αθανασιάδου.

 

 

Πηγές

Ριζοκαρπασίτικα αρτοσκευάσματα