Ημέρα του Βούδα

Image

Κάθε άνοιξη χιλιάδες μοναχοί συναντώνται στον αρχαίο ναό Μπορομπουντούρ στην Ιάβα της Ινδονησίας.Πρόκειται για την πιο σημαντική ημέρα του βουδιστικού ημερολογίου: Την ημέρα του Βούδα. Η ημέρα του Βούδα είναι επίσης γνωστή ως Ουαϊσάκ ή Ημέρα του Βεσάκ.

Η ημέρα σηματοδοτεί τη γέννηση του Βούδα Γκαουτάμα, πατέρα του Βουδισμού και πατέρα της βουδιστικής διδασκαλίας.  Επίσης, την ημέρα αυτή γιορτάζεται η φώτιση του Βούδα (νιρβάνα) και ο θάνατός του (πανιρβάνα).

Χιλιάδες μοναχοί γεμίζουν τον ναό Μπορομπουντούρ του 9ου αιώνα, τον μεγαλύτερο ναό του βουδιστικού κόσμου που αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά της UNESCO. Οι μοναχοί διαλογίζονται και απελευθερώνουν φωτεινά φανάρια στον νυχτερινό ουρανό.

 

Σήμερα, περισσότερα από 488 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού - ασκούν το Βουδισμό. Σχεδόν το 99% των πιστών βρίσκεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

 

Ο Βούδας Γκαουτάμα γεννήθηκε στο Νεπάλ στην πανσέληνο του Μαϊου το 567 π.Χ. Είναι γνωστός ως πρίγκιπας Σιντάρτα Γκαουτάμα και είναι γιος ενός φυλετικού ηγέτη. Ως ενήλικας, ίδρυσε μια αίρεση περιπλανώμενων ασκητών που τελικά εξελίχθηκε σε θρησκεία 80 χρόνια μετά το θάνατό του.

 

Με αυτή την αφορμή, ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1999 την πανσέληνο του Μαΐου ως Ημέρα του Βούδα (Day of Vesak) για να τονίσει τη συνεισφορά του Βουδισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό (απόφαση 54/115 της Γ.Σ. του ΟΗΕ). Φέτος η Ημέρα του Βούδα γιορτάζεται στις 6 Μαϊου (πανσέληνος).