Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας

Image

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (International Plastic Bag Free Day ) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο εορτασμός παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να διαχυθεί το μήνυμα ότι ένας κόσμος χωρίς πλαστικές σακούλες είναι εφικτός.

 

Τα στοιχεία για τη χρήση πλαστικής σακούλας είναι αποκαλυπτικά: 

*Κατά μέσο όρο οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για 25 λεπτά.

 *Από 100 έως 500 χρόνια χρειάζεται μια πλαστική σακούλα για να αποσυντεθεί, ανάλογα με τον τύπο της.

*Κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται 1.000.000 σακούλες σε όλο τον κόσμο.

*Ο μέσος ευρωπαίος χρησιμοποιεί 500 σακούλες κάθε χρόνο.

*Το 80% των θαλάσσιων απορριμάτων είναι πλαστικά.

*Οι πλαστικές σακούλες που παράγονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ζυγίζουν 3.4 εκατομμύρια τόνους και αντιστοιχούν στο βάρος περισσότερων από 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

 

Η πλαστική σακούλα στην Κύπρο

 

Την 1η Ιουλίου του 2018 τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο (σε εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η νομοθεσία για επιβολή ελάχιστης χρέωσης ύψους 0,05 ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε σακούλα.

Ο Νόμος προνοεί τα ακόλουθα:

(α) Aπό την 1η Ιουλίου 2018 απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία  πώλησης.

 

(β)(i) Από την 1η Ιουλίου 2018 όλοι οι πωλητές προϊόντων που διαθέτουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων τους, χρεώνουν, κατ’ ελάχιστον πέντε σεντ (€ 0,05) συν ΦΠΑ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς.

 

(ii) H χρέωση που προνοείται στην υποπαράγραφο (α) είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τον πωλητή προϊόντων.

 

(γ) Οι παραγωγοί λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς σημαίνουν τις βιοαποικο-δομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2)(vi), (2Α) και (3) του άρθρου 8 του Νόμου.