Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας

Image

Η 28η Ιουνίου γιορτάζεται ως η μέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας από το 1969 όταν και ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε συμβολική. Τα γεγονότα του Στόουνγουολ και η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Tα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου 1969 η Αστυνομία κάνει επιδρομή στο γκει κλαμπ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της παράνομης πώλησης αλκοολούχων ποτών.  Ωστόσο, η ομοφυλοφιλική κοινότητα της Νέας Υόρκης είχε κουραστεί από τη εμμονική στόχευση της Αστυνομίας σε γκέι λέσχες, η πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη κλείσει. Οι υπάλληλοι του κλαμπ συνελήφθησαν με τον κόσμο να παρακολουθεί ήρεμα στο δρόμο μέχρι που η αστυνομική δύναμη ανάγκασε τρεις drag queens και μια λεσβία να μπουν στο περιπολικό.  Το πλήθος άρχισε να ρίχνει μπουκάλια προς τους αστυνομικούς με δύο από αυτούς να τραυματίζονται πριν έρθουν ενισχύσεις για να διαλύσουν τον όχλο.

 

Η διαδήλωση, όμως, διεύρεσε στα γειτονικά δρομάκια και η τάξη δεν αποκαταστάθηκε μέχρι την εξάπλωση της αστυνομίας στις ταραχές της Νέας Υόρκης.

Η επονομαζόμενη "ταραχή του Stonewall” συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες αργότερα με διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και αποτέλεσε την ώθηση για το σχηματισμό του Μετώπου για την Απελευθέρωση των Φαινομένων των Gay, καθώς και άλλων οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών και των αμφιφυλόφιλων. Θεωρείται επίσης από πολλούς ως η πρώτη μεγάλη διαδήλωση της ιστορίας για λογαριασμό των ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους.