«Σάυπρους Μέιλ» The Cyprus Mail

Image

Αγγλόφωνη πρωινή καθημερινή και κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 2 Νοεμβρίου 1945. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Ιάκωβος Ιακωβίδης. Στη συνέχεια την εφημερίδα ανέλαβε ο γιος του, Κυριάκος Ιακωβίδης.

Η εφημερίδα είχε μικρό μέγεθος (43X29 εκ.), ήταν πεντάστηλη (πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.) και δισέλιδη (μονόφυλλη). Αργότερα προχώρησε σε μεγάλο μέγεθος (57, 5X43), σχήμα οκτάστηλο (πλάτος στήλης 4 εκ.) και έγινε τετρασέλιδη με προσθήκη, ενίοτε, ακόμη δύο σελίδων. Με το σχήμα αυτό η εφημερίδα συνέχισε ανελλιπώς την έκδοσή της, σαν η μόνη αγγλόφωνη κυπριακή καθημερινή εφημερίδα, μέχρι τον θάνατο του διευθυντή και ιδιοκτήτη της το 1988. Τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε στη συνέχεια ο γιος του Ιάκωβου Ιακωβίδη, Κυριάκος Ιακωβίδης, που την αναμόρφωσε εντελώς. Η εφημερίδα κυκλοφορεί με το νέο σχήμα από τις 12 Απριλίου 1989.  Έχει μέγεθος τάμπλοϊτ (42X29 εκ.), είναι εξάστηλη (πλάτος στήλης 3,75 εκ.) και 16σέλιδη. Η νέα εμφάνιση έδωσε νέα πνοή στην εφημερίδα με περισσότερες στήλες, πιο πλούσια διεθνή και τοπική ειδησεογραφία και με νέους συνεργάτες. Η εφημερίδα συνεχίζει ανελλιπώς μέχρι σήμερα την έκδοσή της.  Στην πορεία η εφημερίδα απέκτησε και ιστοσελίδα στο Internet στη διεύθυνση: www.cyprus-mail.com

 

Στις 2 Νοεμβρίου 2020 η εφημερίδα γιόρτασε τα 75χρονα της. Σε σχετική ανακοίνωση του ο όμιλος που την εκδίδει ανέφερε:  

"Στις 2 Νοεμβρίου 1945, ο Ιάκωβος Ιακωβίδης έβγαζε την πρώτη έκδοση της Cyprus Mail – ένα φύλλο τότε – ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε λήξει και ο ίδιος πήρε ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο σε μια εποχή με ελλείψεις χαρτιού, διακοπές ρεύματος και της ολοένα αυξανόμενης καταπίεσης από την αγγλική αποικιοκρατία. Για τους αναγνώστες της εφημερίδας, όμως, το ρίσκο αυτό απέδωσε. Μέσα από τις σελίδες της Cyprus Mail, οι αναγνώστες ενημερώνονταν για το βαθύ αντίκτυπο της μεταπολεμικής εποχής στην Κύπρο. Η εφημερίδα κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα εξελίξεων, όπως την εμφάνιση της EOKA, την ανεξαρτησία του 1960, τις δικοινοτικές διαμάχες, το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή του 1974, και το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Οι  σχολιασμοί ήταν και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή στοιχεία της εφημερίδας, με την εφημερίδα να μην διστάζει να επικρίνει τον οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, κόμματα ή εταιρείες. Διασημότερο ανάγνωσμα της εφημερίδας είναι η στήλη παραπολιτικών " Tales from the Coffeeshop".

Παράλληλα η εφημερίδα προσαρμόστηκε στο νέο τοπίο μέσα στο χώρο των εκδόσεων, πρώτα με τη διείσδυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αργότερα με την έλευση του διαδικτύου. Παρόλο που συνεχίζει η έντυπη έκδοση, η Cyprus Mail, στράφηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση (https://cyprus-mail.com/ ) και σήμερα η ιστοσελίδα της έχει αναδειχθεί πρώτη σε επισκεψιμότητα ανάμεσα στις αγγλόφωνες ιστοσελίδες της Κύπρου με σταθερούς αναγνώστες τόσο στην Κύπρο, στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότιο Αφρική". 

 

Ο Ανδρέας Νεοκλέους  

 

Το 2019 η  εφημερίδα πωλήθηκε στον δικηγόρο και επιχειρηματία Ανδρέα Νεοκλέους με όραμα να την μετατράψει στην κύρια πύλη πληροφόρηση για την Κύπρο διεθνώς.

 

Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση της εφημερίδας οφείλεται πρώτο στον εκ Λεμεσού δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος το 2019 ανέλαβε την Cyprus Mail και δεύτερο στην καινοτόμο σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου έκδοσης (editorial board) το οποίο αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες της Κύπρου και του εξωτερικού. Έκτοτε, τόσο η έντυπη έκδοση όσο και η ιστοσελίδα έχουν αναζωογονηθεί – η πρώτη με περισσότερες σελίδες και πλουσιότερο υλικό, η δεύτερη με πύλες ειδικά αφιερωμένες σε θέματα όπως Business, Legal View, Good Living, Luxury Living και άλλα.

Με χορηγό την Τράπεζα Κύπρου, κυκλοφόρησε στις 29 Νοεμβρίου το βιβλίο  «Cyprus Mail: 75 Years» μέσα από τις σελίδες του οποίου δίνεται μια συναρπαστική ματιά στο ταραχώδες παρελθόν της Κύπρου όπως αυτό απεικονίστηκε στις σελίδες της εφημερίδας. Αποτελεί ωστόσο και μια σκιαγράφηση της ιστορίας της ιδίας της εφημερίδας, που με περηφάνεια γιορτάζει τα 75 χρόνια της.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image