Νυχτοπεταλούδα

Οι πέντε μεγαλύτερες νυχτοπεταλούδες της Κύπρου

Image

Πέντε από τις νυχτοπεταλούδες αποτελούν τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές από όλα τα είδη που συναντούμε στον τόπο μας.

 

Τα πέντε αυτά είδη είναι:

 

  1. Death’s-head Hawk moth (Acherontia Atropos)
  2. Hummingbird hawk-moth (Macroglossum stellatarum)
  3. Levant Hawk Moth (Theretra Alecto)
  4. Oleander hawk-moth (Daphnis nerii)
  5. Striped hawk-moth (Hyles livornica)

 

 

Acherontia Atropos: Η Acherontia Atropos Death’s-head Hawk moth ονομάζεται και ιπτάμενη νεκροκεφαλή επειδή έχει ένα σχέδιο στο πάνω μέρος του θώρακά της που μοιάζει με ανθρώπινο κρανίο. Έχει διάφορα φυτά ως ξενιστές και ένα από αυτά είναι η πατάτα. Όταν η κάμπια της ολοκληρώσει τη ζωή της ως κάμπια θάβεται στο χώμα και μετατρέπεται σε χρυσαλλίδα και κατόπιν βγάνει στην επιφάνεια ως τέλειο έντομο. Το είδος αυτό ως τέλειο έντομο κάνει επιδρομές τη νύχτα σε μελίσσια, μπαίνει μέσα στην κυψέλη και τρέφεται με μέλι. Μπορεί να μπει ανενόχλητη στις κυψέλες επειδή μπορεί να μιμείται το άρωμα των μελισσών, πολλές φορές όμως το μελίσσι τις παίρνει χαμπάρι και τις σκοτώνει. Το είδος αυτό έχει μια ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα καθώς όταν ενοχληθεί εκπέμπει ένα δυνατό τρίξιμο για να φοβίσει και να αποτρέπει τους θηρευτές να πλησιάσουν. Πρόκειται για μεγάλη νυχτοπεταλούδα και μπορεί να φτάσει το μέγεθος των 9 πόντων.

 

 

Macroglossum stellatarum: Η Macroglossum stellatarum ονομάζεται και Hummingbird hawk-moth επειδή το αεικίνητό της πέταγμα μοιάζει πολύ με το πουλί κολίβριο. Είναι ένα ασύλληπτα γρήγορο έντομο που δραστηριοποιείται τη μέρα και τρέφεται πάντα εν πτήσει με νέκταρ λουλουδιών, συχνά σε κήπους σπιτιών. Έχει ως ξενιστή του μερικά είδη φυτών όπου το θηλυκό μπορεί να γεννήσει πέραν των 200 αυγών. Το είδος αυτό το συναντούμε σε θερμά κλίματα κυρίως της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

 

 

Theretra Alecto: Η Theretra Alecto έχει ως ξενιστή της τα είδη σταφυλιού Vitis (grapevines). Η κάμπια της είναι εντυπωσιακά μεγάλη πράσινου χρώματος. Το είδος αυτό το συναντούμε σε θερμά κλίματα του πλανήτη. Είναι η πιο γνωστή στους ανθρώπους από τις πέντε που αναφέρω επειδή όσοι έχουν κληματαριές στον κήπο τους τη βλέπουν συχνά και ως κάμπια άλλα και ως τέλειο έντομο.

 

Daphnis nerii: Η Daphnis nerii Oleander hawk-moth ονομάζεται και σφίγγα της πικροδάφνης καθώς ένα από τα φυτά που έχει ως ξενιστή της είναι το φυτό oleander (Nerium oleander) τη γνωστή μας αροδάφνη ή πικροδάφνη που είναι ένα από τα πιο τοξικά και δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο. Το ενήλικο έντομο τρέφεται με νέκταρ από μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών. Η κάμπια της είναι επίσης εντυπωσιακά μεγάλη και τα χρώματά της ποικίλουν αναλόγως της ηλικίας της. Ονομάζεται και army green moth επειδή τα χρώματά της μοιάζουν με στρατιωτικό ρούχο παραλλαγής. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες νυχτοπεταλούδες της Ευρώπης.

 

Hyles livornica: Τη Hyles livornica τη συναντούμε στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Έχει μεγάλη ποικιλία φυτών-ξενιστών όπως φυτά του γένους Galium, Gossypium, Rumex, Vitis, Euphorbia, Linaria, Epilobium, Antirrhinum, Scabiosa, Linum, Fuchsia και Asphodelus. Το ενήλικο έντομο τρέφεται και αυτό με νέκταρ από μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών. Το είδος αυτό είναι μεταναστευτικό από την Αφρική στην Ευρώπη. Και τα πέντε αυτά είδη ανήκουν στην οικογένεια Σφιγγίδες (Sphingidae) που περιλαμβάνει πάνω από 1.450 γνωστά είδη. Τα είδη αυτής της οικογένειας αποτελούν τα πιο γρήγορα ιπτάμενα έντομα στον πλανήτη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image