Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Image

Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

 

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

 

Σήμερα,υπάρχουν πάνω από 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

 

 

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με τη Νόσο Αλτσχάιμερ  ιδρύθηκε το 1996 με έδρα τη Λάρνακα. Είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εγκεκριμένο μέλος Διεθνών Οργανισμών (Alzheimer Disease International, Alzheimer Europe). Το Υπουργείο Υγείας Κύπρου μετά από

αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Στήριξης ατόμων με τη Νόσο Alzheimer και

αναγνωρίζοντας τις τεράστιες διαστάσεις που λαμβάνει η νόσος της άνοιας όρισε το 2000 την Πολυθεματική Επιτροπή για τη Νόσο Alzheimer. Η επιτροπή έχει ως σκοπό τη μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο

Alzheimer και η βελτίωση και οσυντονισμός της παρεχόμενης φροντίδας στα

άτομα με νόσο Alzheimer και στις οικογένειες τους.  Εκπροσωπούνται φορείς τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.