Ηλιάδης Μάριος

Image

Δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 1978 μέχρι τον Μάρτιο του 1980. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 15 Αυγούστου 1944. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1962 και στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία όπου σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου. Το 1964 αποφοίτησε με τον τίτλο του Barrister - at - Law. Πήγε ύστερα στην Αθήνα όπου παρακολούθησε επίσης νομικά και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου το 1969. Επέστρεψε στην Κύπρο και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Από το 1971 ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λεμεσό.

 

Τον Ιούλιο του 1977 διορίστηκε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου που συστάθηκε βάσει του Νόμου Περί Εκδικάσεως Πειθαρχικών Παραπτωμάτων που σχετίζονται με το πραξικόπημα του Ιούλιο του 1974.

 

Διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση του προέδρου Σπύρου Κυπριανού στις 9 Μαρτίου 1978. Στο αξίωμα αυτό υπηρέτησε μέχρι τις 20 Μαρτίου 1980.

 

Μετά την αποχώρησή του από το υπουργικό αξίωμα, ο Μάριος Ηλιάδης διορίστηκε πρόεδρος των Κυπριακών Διυλιστηρίων, που είναι ημικρατικός οργανισμός. Από τη θέση του αυτή παραιτήθηκε το Φεβρουάριο του 1983 για λόγους ηθικής τάξεως, επειδή στις προεδρικές εκλογές της 13 Φεβρουαρίου 1983 είχε ενεργό συμμετοχή υπέρ της υποψηφιότητας ανθυποψηφίου του προέδρου Κυπριανού. Συνέχισε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Ο Μάριος Ηλιάδης διορίστηκε στα τέλη του 1990 ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι και το 1994.

 

Ο Μάριος Ηλιάδης ίδρυσε το 1987 τον Κυπριακό Νηογνώμονα. Ο οργανισμός ιδρύθηκε σε μια  εποχή κατά την οποία η κυπριακή ναυτιλία αντιμετώπιζε ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της περιορισμένης υποδομής του ναυτιλιακού δυναμικού της. Στη συνέχεια, και λόγω της διαδικασίας των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Κύπρος επέλεξε τη γρήγορη προσαρμογή στα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά πρότυπα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, όπως επίσης και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Υποψήφιος

Ο Μάριος Ηλιάδης εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 στις 25 Αυγούστου 2021 στην εφημερίδα Πολίτης. Το όνομα του είχε τεθεί στο τραπέζι και στις Προεδρικές του 1998 από την ΕΔΕΚ σε προκαταρτικό στάδιο μάλιστα είχε γίνει αποδεκτή και από το ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια λόγω παρέμβασης του ΔΗΚΟ τελικά επιλέχθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image