Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

Image

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

 

Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό πέρυσι, ο τυφώνας Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο σεισμός στο Πακιστάν και την Ινδία πρόσφατα απέδειξαν για άλλη μία φορά πως οι φτωχοί συνήθως υποφέρουν περισσότερο από τις καταστροφές που οφείλονται σε φυσικά γεγονότα καθώς συχνά ζουν και εργάζονται σε ευάλωτες από κινδύνους περιοχές. Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις και ξηρασία).

 

Φυσικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές καταστροφές συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Ένας από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση των Καταστροφών (ISDR) είναι να ορίσει τα πλαίσια μέσα στα οποία τα κράτη-μέλη θα ισχυροποιήσουν τις δομές τους για την πρόληψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικών Καταστροφών