Τατάρ Ερσίν

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ

Image

Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. O Ερσίν Τατάρ, γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1960 στη Λευκωσία, λίγες μόλις ημέρες μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πατέρας του, Ρουστέμ Τατάρ, ήταν ο πρώτος γενικός γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ηταν γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός με στενές σχέσεις και συνεργασία με την εθνικιστική ηγεσία των τ/κ. Το όνομα του Ρουστέμ Τατάρ ενεπλάκη και σε φάκελο-υπόθεση διαφθοράς που απασχόλησε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης της περιόδου.

Μέχρι το 1974 ο Ερσίν Τατάρ σπούδαζε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας. Μετά την τουρκική εισβολή και την de facto διχοτόμηση του νησιού, η  οικογένειά του τον έστειλε στη Βρετανία όπου συνέχισε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο φημισμένο Forrest School του Λονδίνου. Στην συνέχεια, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ από το οποίο αποφοίτησε το 1982. Την περίοδο 1982-1986, δηλαδή κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του Μουσταφά Ακιντζί στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερσίν Τατάρ εργάστηκε αρχικά ως λογιστής στην αγγλική εταιρία «Price Waterhouse» και στη συνέχεια (1986- 1990), για την εταιρεία «PollyPeck» του επιχειρηματία Ασίλ Ναντίρ. Η συγκεκριμένη εταιρία πρωταγωνίστησε σε υπόθεση διαφθοράς, η οποία απασχόλησε για πολλά χρόνια την αγγλική δικαιοσύνη. Τη δεκαετία του 1990, ο κ. Τατάρ εργάστηκε σε διάφορες τουρκικές εταιρίες, ενώ το 1996 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τ/κ καναλιού «Kanal T».

Το αστέρι του κ. Τατάρ στην πολιτική σκηνή και στην εθνικιστική παράταξη της τ/κ Δεξιάς ξεκίνησε να λάμπει στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το 2009, ο κ. Τατάρ συμμετείχε στην «κυβέρνηση» αναλαμβάνοντας το αξίωμα του «υπουργού Οικονομικών». Την ίδια περίοδο, ο κ. Τατάρ ήταν ηγετικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην ηγεσία του οποίου εκλέχθηκε το 2018. Λίγο μετά ανέλαβε την «πρωθυπουργία» στην «κυβέρνηση» συμμαχίας του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ). Η συγκεκριμένη «κυβέρνηση» διαλύθηκε στα τέλη του 2020, την στιγμή που ο κ. Τατάρ διεκδικούσε την ηγεσία της κοινότητάς του.

 Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020, ο Ερσίν Τατάρ αναδείχθηκε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, λαμβάνοντας ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. 

 

Η άτυπη Πενταμερής -Γενεύη 

Ο Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 26 Απριλίου 2021, εγκατέλειψε το συμφωνημένο πλαίσιο για λύση Ομοσπονδίας καταθέτοντας έγγραφο για αναγνώριση δυο κρατών από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Στο πλαίσιο της άτυπης αυτής Πενταμερούς την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ερσίν Τατάρ και ο διαπραγματευτής του Εργκιούν Ολγκιούν, την Ελλάδα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, την Τουρκία ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη Βρετανία ο ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ραμπ. Παρούσα και η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η ΕΕ παρίστατο ως παρατηρητής.

(Βλέπε Διακοινοτικές Συνομιλίες)   

 

 

Πηγή: 

www.polignosi.com