Ημέρα Ακτών της Μεσογείου

Image

Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου.

 

Τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι ακτές της Μεσογείου είναι η μόλυνση των νερών, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών από την πανίδα και την χλωρίδα, η υπεραλίευση και η δραματική αστικοποίηση του παράκτιου περιβάλλοντος.

 Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «AKTΗ», γιόρτασαν μαζί τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής το 2019 προωθώντας τη δράση #potavristou με απολογισμό 5,5 τόνους σκουπίδια. Η δράση αυτή στηρίχτηκε από την Πρέσβειρα Ακτής 2019 Ξένια Λοϊζίδου. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συμβολή 546 εθελοντών σε όλη την Κύπρο.  Στο πλαίσιο εορτασμού της «Μεσογειακής Ημέρας Ακτής», το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε βίντεο με θέμα την «Έκθεση έργων τέχνης κατασκευασμένων από θαλάσσια απορρίμματα». Στο βίντεο παρουσιάζονται αξιοθαύμαστα έργα καλλιτεχνών και μαθητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία κατασκευάστηκαν από θαλάσσια απορρίμματα που συλλέχθηκαν από παραλίες και τον βυθό της Κύπρου. Τα έργα αυτά εκτίθενται στο Κάστρο της Πάφου, στοχεύοντας έτσι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.