Κεφαλόβρυσο Λαπήθου

Image

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Πενταδάκτυλου, σε υψόμετρο 259 μέτρων. Το κεφαλόβρυσο, που βρίσκεται μέσα στη διοικητική έκταση του χωριού Λάπηθος, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε απόδοση πηγή της Κύπρου. Η μέση ημερήσια απόδοση του κεφαλόβρυσου κατά την περίοδο

1955 - 1971 ήταν 3.500 μ³ περίπου. Υπολογίζεται ότι το 5% της ημερήσιας παροχής νερού εχρησιμοποιείτο για την ύδρευση της Λαπήθου και το 95% για την άρδευση των κήπων των εσπεριδοειδών του χωριού.

 

Τα νεότερα χρόνια πότιζε τους κάμπους με το κολοκάσι, το κονάρι και τα φιστίκια, όπως και τους λεμονόκηπους και τα περιβόλια με τα τόσα δέντρα.

 

Το νερό του κεφαλόβρυσου ανήκε σε ιδιώτες κατοίκους της Λαπήθου που το κατείχαν από γενιά σε γενιά με τίτλο ιδιοκτησίας και πότιζαν ανάλογα με το μερίδιο τους ή το ενοικίαζαν ή πουλούσαν σε άλλους. Το 1950 – 51, το 1/20 του κεφαλόβρυσου παραχωρήθηκε στο Δήμο Λαπήθου για οικιακή ύδρευση.  ΄Ετσι το κάθε σπιτικό είχε κατ΄ οίκον διανομή νερού και το υπόλοιπο χρησιμοποιείτο για ύδρευση των κήπων – περιβολιών.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image