Απόλλωνας

Image

Θεός των Ελλήνων, που σύγχρονοι ερευνητές τον ταυτίζουν με τον μυκηναϊκό θεό Paiavon, του οποίου το όνομα απαντάται χαραγμένο σε πήλινες πινακίδες του 15ου π.Χ. αι. με γραμμική Β γραφή.

 

Το όνομα Απόλλων (δωρικός τύπος Απέλλων), σημαίνει «προστάτης της μάντρας» κι αυτό φανερώνει πως ήταν αρχικά ποιμενικός θεός.

 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας ήταν γιος του Δία και της Λητώς κι αδελφός της Αρτέμιδας. Η Λητώ, καταδιωκόμενη από τη ζηλιάρα σύζυγο του Δία, την Ήρα, κατέφυγε στο όμορφο νησί της Δήλου όπου γέννησε τον Απόλλωνα. Λίγο μετά τη γέννησή του ο θεός πήγε στον Παρνασσό, όπου είχε τη φωλιά του ο Πύθων. Στη μεταξύ τους συμπλοκή ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και πήρε στην εξουσία του το περίφημο μαντείο των Δελφών. Ο τραγοπόδαρος θεός Παν του έμαθε την τέχνη της μαντικής και της ιατρικής. Οι Έλληνες λάτρευαν ακόμη τον Απόλλωνα και σαν θεό προστάτη των ποιμένων, της μουσικής, της ποίησης, του φωτός κλπ. Του αφιέρωσαν πολλά λαμπρά ιερά, από τα οποία τα πιο σημαντικά βρίσκονταν στους Δελφούς και στη Δήλο. Πολλοί μύθοι σχετικοί με τον Απόλλωνα διανθίζουν την τόσο πλούσια ελληνική μυθολογία.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image