Ιατρική

Το αρχαιότερο χειρουργείο

Image

Τα κατάλοιπα του αρχαιότερου χειρουργείου στην Κύπρου βρέθηκαν στην Πάφο. Το χειρουργείο, έφεραν στο φως ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων  που διεξήγαγε το 2016 το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian Κρακοβίας, κάτω από τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka, στο πλαίσιο του προγράμματος Pafos Agora Project.

 

Τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού γύρω στο 126 μ.Χ. Στο σημείο της ανασκαφής βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός σε πηγάδι βάθους 3,5 μ. Στην ανατολική στοά της Αγοράς, εντοπίστηκαν δύο δωμάτια τα οποία πιθανόν ανήκαν σε αυτήν την αρχαία κλινική. Στο Δωμάτιο 16, σύμφωνα με τις έρευνες βρέθηκαν ένα μικρό ακέραιο μυροδοχείο και εργαλειοθήκη αποτελούμενη από επτά χειρουργικά εργαλεία (έξι χάλκινα και ένα σιδερένιο). Οι προκαταρκτικές έρευνες να δείχνουν ότι τα ευρήματα μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην «Οικία του Χειρουργού» στην Πομπηία και στο «γραφείο του οφθαλμίατρου» στην Λυών. Στο Δωμάτιο 15, που είχε ερευνηθεί μερικώς το 2013, βρέθηκαν δύο ακέραια γυάλινα αγγεία μέσα σε ένα είδος κουτιού που πιθανόν να έφερε σιδερένια λαβή. Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο σύνολα χάλκινων νομισμάτων. Πιθανόν να είχαν φυλαχθεί κατά την αρχαιότητα και χρονολογούνται στο πρώτο μισό της εποχής του Αυτοκράτορα Αδριανού, περίοδος κατά την οποία οι γραπτές πηγές αναφέρουν ότι έγινε σεισμός και που οι σημερινοί ερευνητές την τοποθετούν στο 126 μ.Χ.

 

Σημαντικές ανακαλύψεις όσον αφορά την αρχαία ιατρική έχει κάνει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Μιχαηλίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρο) σε ανασκαφές στην Πάφο.

Φώτο Γκάλερι

Image