Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Image

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία.

 

Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

 

Σύμφωνα με την WOF, το 2014 το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο και το 13% παχύσαρκο, ενώ η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Ωστόσο, πιο ανησυχητική είναι η παχυσαρκία των παιδιών, η οποία επίσης βαίνει αυξανόμενη.

 

Στην Κύπρο η παχυσαρκία ανέρχεται στο 27,8 % σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για το 2021. Στους άντρες η παχυσαρκία ανέρχεται στο 28,8% και στις γυναίκες στο 26,9%, ενώ το υπερβάλλον βάρος ανέρχεται στο 36% συνολικά, 46,9% στους άνδρες και 26% στις γυναίκες.

Παράλληλα, η  έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (2018) που έγινε σε 40 χώρες, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18-21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα.

 

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) ήταν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως. Όμως, χωρίς την λήψη κατάλληλων δράσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, υπάρχουν τρεις τομείς για να δράσουν άμεσα κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα εθνικά συστήματα υγείας  και ασφαλιστικά ταμεία στην παχυσαρκία: Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία, έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην εποχή της πανδημίας, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν από COVID-19. Ένας στους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 είναι παχύσαρκοι.

 

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από COVID-19. Όμως, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο ή παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν προσβληθούν από COVID-19.

 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπό την αιγίδα του ΣυΔιΚυ (Andreou E, Matheou E, Giannopoulou V, Philippou P, 2020) κατά τον πρώτο εγκλεισμό  οι αλλαγές σε βάρος σε συχνότητα  εκατοστιαία αναλογία  του γενικού πληθυσμού ήταν 41% αύξηση βάρους (0.5-17 κιλά αύξησης), 41% διατήρηση βάρους και 18% απώλεια βάρους (1-6 κιλά μείωσης).