Θεοχαρίδης Θεμιστοκλής

Image

Δημοσιογράφος, ποιητής, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (μια πηγή αναφέρει ότι γεννήθηκε το 1831 αλλά πιθανότατα γεννήθηκε νωρίτερα) στην Ευρύχου και πέθανε το 1886. Διδάχθηκε τα γράμματα στη Λάρνακα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Στη συνέχεια φοίτησε για ένα χρόνο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διέκοψε όμως τις πανεπιστημιακές του σπουδές κι επέστρεψε στην Κύπρο όπου αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωργία και με το εμπόριο. Αφού δεν φαίνεται ότι τα πήγε αρκετά καλά σ' αυτά τα επαγγέλματα, τα εγκατέλειψε κι έγινε για κάποιο διάστημα, πριν από το 1855, δάσκαλος στην Ευρύχου. Αργότερα εργάστηκε ως δάσκαλος και στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.

 

Στη Λάρνακα, όπου και τελικά εγκαταστάθηκε, αναφέρεται ότι υπηρέτησε και ως σχολάρχης από το 1867 μέχρι και το 1886, δηλαδή μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην ίδια πόλη άρχισε να εκδίδει από το 1882 την εβδομαδιαία εφημερίδα Στασίνος (το πρώτο της φύλλο εξεδόθη την 1η Ιανουαρίου 1882). Συνέχισε να εκδίδει την εφημερίδα αυτή μέχρι και τον Ιανουάριο του 1884 (το τελευταίο της φύλλο, υπ' αρ. 98, κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 1884). Αμέσως μετά εξέδωσε άλλη εφημερίδα, τη Φωνή τῆς Κύπρου. Στην ουσία επρόκειτο απλώς για αλλαγή του ονόματος της προηγούμενης εφημερίδας του. Η Φωνή τῆς Κύπρου εξακολούθησε να εκδίδεται και μετά τον θάνατο του Θεοχαρίδη.

 

Ο Θεμιστοκλής Θεοχαρίδης ασχολήθηκε τόσο με τη θεατρική γραφή όσο και με την πεζογραφία και την ποίηση. Διακρίθηκε κυρίως ως λυρικός ποιητής, τον οποίο ο Περιστιάνης θεωρεί ως τόν ἀνώτερον τῶν νεωτέρων Κυπρίων ποιητῶν. Πολλά από τα ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του.

 

Ο Θεοχαρίδης είναι ένας από τους πρώτους θεατρικούς συγγραφείς, γνωστός κυρίως από το έργο του Πέτρος ὁ Συγκλητικός (τραγωδία σε πέντε πράξεις) που εξεδόθη στην Αθήνα το 1877. Το έργο του αυτό, που θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο κυπριακό θεατρικό έργο του 19ου αιώνα, είχε υποβληθεί στον Βουτσιναίο διαγωνισμό στην Αθήνα, το 1875, και τιμήθηκε με πρώτο έπαινο.

 

Εκδομένα έργα του Θεμιστοκλή Θεοχαρίδη είναι:

1. Πέτρος ὁ Συγκλητικός (θεατρικό), Αθήνα, 1877. Το έργο επανεκδόθηκε στη Λάρνακα το 1907.

2. Δύο Σκηναί ἐκ τῆς Κυπριακῆς Ἱστορίας (μυθιστόρημα), Λάρνακα, 1884.

3. Συλλογή Ποιημάτων (ποιήματα), Λευκωσία, 1886.

4. Ἡ  ἀνέγερσις τοῦ Λαζάρου (ποίημα), Λάρνακα, 1888.

 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ως ποιητής, ο Θεμιστοκλής Θεοχαρίδης ασχολήθηκε και με την έμμετρη σάτιρα, γράφοντας τα έμμετρα σατιρικά κείμενα της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Λύρα, που για σύντομο διάστημα, κατά το 1881, εξέδιδε στη Λάρνακα.