«Φακός»

Image

Καλλιτεχνικό και φιλολογικό περιοδικό, δεκαπενθήμερο αρχικά που μετά τις δυο πρώτες εκδόσεις του έγινε μηνιαίο. Κυκλοφόρησε το πρώτο του φύλλο στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1952. Ιδιοκτήτης και διευθυντής του ήταν ο μουσικοσυνθέτης και ιστοριοδίφης Αχιλλέας Λυμπουρίδης*. Το περιοδικό είχε μέγεθος 30X23 εκ., ήταν τρίστηλο (πλάτος στήλης 6 εκ.), είχε 32 σελίδες και εκτός από το εξώφυλλο ήταν μαυρόασπρο. Στο εξώφυλλο υπήρχε και ο υπότιτλος Κινηματογράφος-Θέατρο-Μουσική.

 

Ο Φακός περιελάμβανε φωτορεπορτάζ, πολιτικές, κοινωνικές, λογοτεχνικές, θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές, ιστορικές σελίδες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και άλλα καλλιτεχνικά θέματα, και ήταν το μόνο περιοδικό ποικίλης ύλης που κυκλοφορούσε στην Κύπρο την περίοδο εκείνη.

 

Τον Φεβρουάριο του 1953 ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης εξέδωσε, με τη συνεργασία του Felix Kivell, δημοσιογράφου από τη Ροδεσία, αγγλόφωνο δεκαπενθήμερο περιοδικό ποικίλης ύλης με τον τίτλο Phakos-Focus που απευθυνόταν περισσότερο στους ξένους και τα αγγλικά στρατεύματα που στάθμευαν στο νησί. Το περιοδικό αποδείχθηκε αντιεμπορικό. Εξέδωσε δυο τεύχη μόνο και ανέστειλε την έκδοσή του.

 

Το ελληνικό περιοδικό Ο Φακός συνέχισε την έκδοσή του μέχρι το 1959. Έζησε για επτά περίπου χρόνια και κυκλοφόρησε 67 τεύχη. Η συμβολή του στην ιστορία του κυπριακού περιοδικού τύπου ήταν αξιόλογη.