Κληρίδης Κώστας

Image

Νομικός. Διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020, δικαστής και πρόεδρος επαρχιακών δικαστηρίων. Προκάτοχος του ηταν ο Πέτρος Κληρίδης

Ο Κώστας Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1952. Είναι γιος του Λεύκου Κληρίδη. Το 1970 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε νομική στο Μίτολ Τεμπλ του Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε σε barrister–at–law.

Ακολούθως εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο σαν συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο «Λεύκος Κληρίδης και Υιοί». Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος και εκτελεστικός γραμματέας της επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Το 1988 διορίστηκε στη θέση του Επαρχιακού Δικαστού από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Το 1996 προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστού. Επιπλέον, εξελέγη Γραμματέας της Επιτροπής της Ένωσης Δικαστών Κύπρου. Το 1997 προήχθη στη θέση του Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεμεσού και διοικητικός πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λάρνακας-Αμμοχώστου. Τον Μάρτιο του 2008 ανέλαβε διοικητικός πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας-Κερύνειας. Στις 27 Απριλίου 2009 διορίστηκε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

 

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως ο ίδιος παραδέκτηκε σε συνεντεύξεις του, ένα από τα κυριότερα θέματα που σημάδεψε τη θητεία του ηταν η προσαγωγή του βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου ενώπιον της Δικαιοσύνης στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 και η παύση του. Ο κ. Ερωτοκρίτου αντιμετώπισε μεταξύ άλλων κατηγορίες για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, δωροληψία δωροδοκία, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Γενικά ο Κώστας Κληρίδης ανέλαβε σε μια περίοδο δυσκολη μετά τα κουρέματα και την οικονομική κρίση και κλήθηκε να προσαγάγει ενώπιον της Δικαιοσύνης όλους τους ενόχους που οδήγησαν το τραπεζικό συστημα σε κατάρρευση, χωρίς όμως επιτυχία. Γι αυτό, αλλά και άλλες αποφάσεις του δέκτηκε κριτική. Εξαιτίας αυτής της κριτικής, αρχικά μέσω του αδελφού του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και στη συνέχεια ο ίδιος κατάγγειλε σειρά δικαστών για έλλειψη "αντικειμενικής αμεροληψίας",  διότι είχαν συναλλαγές με τράπεζες ή γιατί τα παιδιά τους εργάζονταν στο δικηγορικό γραφείο του νομικού συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 26 Ιουνίου 2020, οπόταν και παραιτήθηκε  με ταραχωδη τρόπο αφού διαφώνησε για την ημερομηνία αφυπηρέτησης του, η οποία είχε να κάνει και με το συνυπολογισμό του εφάπαξ του. Ο ίδιος κατηγόρησε κάποιους ότι ήθελαν να του αποδώσουν ευτελή κίνητρα

 

Φεύγει πυροβολώντας ο Κώστας Κληρίδης:

Βλέπε βίντεο Αντένα 

 

Στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα τον διαδέκτηκε ο Γιώργος Σαββίδης

Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνή συνέδρια. Επιπρόσθετα, έχει δημοσιεύσει άρθρα στον κυπριακό τύπο και σε νομικά περιοδικά επί διαφόρων θεμάτων νομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή:

www.polignosi.com