Ιακωβίδης Δευκαλίων

Μουσικοσυνθέτης, καθηγητής μουσικής. Γεννήθηκε το 1912 στη Λεμεσό και πέθανε το 1990. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λεμεσού και στη συνέχεια σπούδασε στο Εθνικόν Ωδείον Αθηνών απ' όπου κι αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, διετέλεσε κρατούμενος. Από το 1945 εργάστηκε στην Κύπρο ως καθηγητής μουσικής σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Λεμεσού και της Πάφου. Στην Πάφο ίδρυσε παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και το 1956 ίδρυσε στη Λεμεσό το Εθνικόν Ωδείον της πόλης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, συνεργάτης των ελληνικών εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού της Ρώμης, τιμήθηκε δε με Δίπλωμα Αξίας από την ιταλική κυβέρνηση. Το 1949 τιμήθηκε με πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού, για το τραγούδι του Ποταμάκι, σε στίχους Ζαχαρία Παπαντωνίου. Επίσης η σύνθεση του Το Χελιδόνι κέρδισε διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Βαρκελώνης.

 

Συνέθεσε πολλά σχολικά τραγούδια, εμβατήρια, ύμνους, μελοποίησε χορικά αρχαίων τραγωδιών και ποιήματα του Σολωμού, του Παλαμά, του Χρ. Γαλατόπουλου και άλλων. Έγραψε επίσης ποικίλη άλλη μουσική και μελοποίησε το χριστουγεννιάτικο ορατόριο Ἡ Γέννησις τοῦ Λυτρωτῆ του Βερίτη.

 

Στην Αθήνα εξεδόθησαν αρκετά έργα του, μεταξύ των οποίων:

1. Εἰδύλλιον

2. Τραγούδι τοῦ Ξενητεμένου

3. Νυκτωδία

4. Ἐλεγεῖον.

 

Άλλα έργα του: Ήρτες σγιάν άστρον της αυκής, Ρόδου μοσκοβόλημα, Προσμονή. Ο Δευκαλίων Ιακωβίδης εξελέγη επίτιμο μέλος της Ελληνικής Μουσικής Εταιρείας «Ορφεύς».