Ιωάννου Κυριάκος

Image

Αθλητής του άλματος εις ύψος, με σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, ένας από τους κορυφαίους άλτες στον κόσμο. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 26 Ιουλίου 1984. Μικρός, όταν ήταν ακόμη μαθητής, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και τη μουσική. Ωστόσο, μαθητής ακόμη του γυμνασίου, ενθαρρύνθηκε από τους καθηγητές του να δοκιμάσει στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος. Πήδηξε 1.25 μ. σε μαθητικούς αγώνες στη Λεμεσό. Λίγο αργότερα, σε περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες, κέρδισε πηδώντας 1.36 μ. Στους παγκύπριους μαθητικούς κατετάγη τρίτος. Το 2000, σε ηλικία 16 χρόνων, κατετάγη δεύτερος στους παγκύπριους μαθητικούς αγώνες και τον επόμενο χρόνο πρώτος με 1.86 μ. Το 2002 ανέβασε την επίδοσή του στα 2.08 μ. Πήρε έτσι μέρος στους παγκόσμιους αγώνες νέων στην Ιαμαϊκή, όπου και κατετάγη 11ος πηδώντας 2.12 μ.

    

Ύστερα από διακοπή λόγω τραυματισμού (που τον ανάγκασε να μεταβεί στη Γερμανία για θεραπεία) πήδηξε 2.17 μ. και κατετάγη τρίτος στους παγκύπριους αγώνες. Ταυτόχρονα υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και στη συνέχεια πήγε στην Ελλάδα για ανώτερες σπουδές και ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής και αργότερα των Αθηνών. Στους παγκύπριους αγώνες του 2004 ανέβασε την επίδοσή του στα 2.28 μ.

 

Το 2005 πήρε μέρος στους παγκόσμιους αγώνες του Ελσίνκι όπου, με επίδοση 2.25 μ. κατετάγη 10ος. Στους μεσογειακούς αγώνες της Αλμέρια πήδηξε 2.23 μ. παρά το ότι είχε τραυματιστεί και κατετάγη πρώτος. Ακολούθησαν οι κοινοπολιτειακοί αγώνες της Μελβούρνης, το 2006, όπου κατετάγη τρίτος με 2.23 μ. Συμμετέσχε στην παγκόσμια πανεπιστημιάδα στη Μπανγκόκ το 2007, όπου κέρδισε τη δεύτερη θέση με 2.26 μ. Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η επιτυχία του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα (Ιαπωνία) το 2007, όπου κέρδισε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, πηδώντας 2.35 μ. και σημειώνοντας νέα παγκύπρια επίδοση.  Με τη διάκρισή του αυτή χάρισε στην Κύπρο το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της σε Παγκόσμια πρωταθλήματα Στίβου.

Βλέπε Βίντεο

Το άλμα στην Οσάκα 

 

Το 2008 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στη Βαλένθια με επίδοση 2.30 μ.  Τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού η επίδοσή του ήταν μόλις 2.25 μ.

 

Η μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία του Κυριάκου Ιωάννου σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2009, όταν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, στο Βερολίνο, με 2.32 μ.

 

Έφθασε μέχρι τους τελικούς στο άθλημα του, τον Αύγουστο του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το 2016 στους Ολυμπιακούς στη Βραζιλία, κατέκτησε την κορυφαία θέση Κύπριου αθλητή στίβου σε Ολυμπιακούς, την 7η, επίδοση που μοιράζεται με τον Μίλαν Τράικοβιτς, ο οποίος, επίσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τερμάτισε 7ος στα 110μ. με εμπόδια.

Στις 9 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τους στίβους.