Μαούνη Καλλισθένη

Η πρώτη γυναίκα Υποψήφια στις Βουλευτικές του 1960

Image

Δικηγόρος. Γεννήθηκε στο χωριό Λάνια στη Λεμεσό, από οικογένεια αμπελουργών. Ακολούθησε σπουδές νομικής και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λεμεσό όπου άσκησε τη δικηγορία.

 

Το 1960, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής, έδωσε τη μάχη της για να μπει στο ψηφοδέλτιο ως Ανεξάρτητη Υποψήφια Βουλεύτρια. Πέντε ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και κάτω από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε απέσυρε την υποψηφιότητα της. Μπροστά στις πιέσεις επισκέφθηκε μάλιστα και τον τότε Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για να του εξηγήσει ότι ο  πληθυσμός των γυναικών είναι πέραν του 50% και άρα θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη Βουλή. Επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχουν κοινωνικά νομικά και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες και επομένως μόνο γυναίκες θα μπορούσαν να τα χειριστούν, ή να τα χειριστούν καλύτερη.

 

«Δεν μπορούμε ως γυναίκες να περιμένουμε να αποκτήσουν πρώτα πείρα στην πολιτική οι άντρες και μετά να έρθουμε εμείς και αυτό το οποίο κάνω σήμερα», είχε δηλώσει όταν κατέθετε την υποψηφιότητα της, τονίζοντας ότι οι Βουλευτές πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται. Μια δήλωση καθόλου τυχαία, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε όπως όλες οι υποψηφιότητες προέρχονται από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της εποχής, το Πατριωτικό Μέτωπο και το ΑΚΕΛ. Εν τέλει η Καλλισθένη Μαούνη απέσυρε την υποψηφιότητα της, ενώ ο λαός αντέδρασε σε αυτή την προσυνεννόηση απέχοντας σε ποσοστό 36%.

 

» Βλέπε Αφιέρωμα Γυναίκες και Πολιτική

 

Η πρώτη γυναίκα στη Βουλή

Το 1963 η πρώτη γυναίκα που μπήκε στην κυπριακή Βουλή, ήταν η Τ/κ Αϊλά Χαλίντ Κιαζίμ, αγρότισσα στο επάγγελμα και σύζυγος ενός Τ/κ Βουλευτή ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η τ/κ κοινότητα αποφάσισε ομόφωνα όπως της δοθεί η έδρα.

 

Το 1970 η Τούλα Χαραλάμπους ήταν  υποψήφια με την Προοδευτική Παράταξη στην επαρχία Λάρνακας που ιδρύθηκε το 1969.  Ήταν η μοναδική γυναίκα υποψήφια. Η πρώτη Ελληνοκύπρια που εξελέγη στο Κυπριακό Κοινοβούλιο ήταν η Ρήνα Κατσελλή το 1981 η οποία εξελέγη με το ΔΗΚΟ

Το 1981 ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με αρκετές υποψηφιότητες γυναικών στην Κύπρο και η πρώτη αναμέτρηση χωρίς προσυνεννοήσεις.

 

» Βλέπε Λήμμα Η κατοχύρωση της γυναικείας ψήφου

 

Οι πρώτες γυναίκες στη δικηγορία

Με βάση το αρχείο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι 10 πρώτες γυναίκες δικηγόροι ήταν οι ακόλουθες: Στέλλα Σουλιώτη, Κωνσταντία Βάρδα, Καλλισθένη Μαούνη, Ρίτα Μαγκογιάν, Φρόσω Χριστοφίδου Παρισιάδου, Ελένη Ιωαννίδου Βραχίμη, Λούλα Καλοδίκη, Ήβη Κασουλίδου, Λυδία Ολυμπίου Σαρρή, Ιωάννα Υψηλάντου Λοϊζίδου. Και οι δέκα πρώτες γυναίκες δικηγόροι στην Κύπρο, θεωρούνται ότι τόλμησαν να αψηφήσουν τις όποιες δυσκολίες, τις όποιες αντιστάσεις και τις όποιες προκαταλήψεις. Να σπρώξουν τη πόρτα και να μπουν σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τις υπόλοιπες.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image