Ιδαλίας Ανδρέας

Image

Καραγκιοζοπαίκτης. Γεννήθηκε το 1917 στη Λευκωσία και πέθανε το 1996. Πήρε το επίθετό του από τη μητέρα του που καταγόταν από το χωριό Δάλι. Εργάστηκε για χρόνια σαν μεταλλωρύχος. Το 1948, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν ευκαιρίες απασχόλησής του λόγω σοβαρής εργατικής κρίσης, άρχισε να δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη, μια κι είχε μαθητεύσει στον καραγκιοζοπαίκτη γαμπρό του Γ. Λαουτάρη. Την πρώτη παράστασή του την έδωσε στο χωριό Γερόλακκος.

 

Βλέπε λήμμα: Καραγκιόζης

 

Ο Ιδαλίας ενέταξε στο ρεπερτόριό του τον κοινωνικό προβληματισμό και πρωτοτύπησε, προτιμώντας να παρουσιάζει κυρίως δικά του έργα, βγαλμένα από την καθημερινότητα. Για τον λόγο αυτό, δεν δίστασε να καταργήσει από τη σκηνή το γνωστό σεράι και το καθιερωμένο καλύβι του Καραγκιόζη, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από τα γνωστά ηρωικά έργα του θεάτρου σκιών, γιατί πίστευε πως τέτοια έργα εξάπτουν τον φανατισμό και τον σοβινισμό.

 

Βλέπε: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Το έργο του Ανδρέα Ιδαλία συνέχισε σποραδικά ο γιος του, Γιώργος Ιδαλίας. Ο Γιώργος Ιδαλίας (γεννήθηκε το 1939) εργάστηκε για αρκετά χρόνια σαν βοηθός του πατέρα του, κοντά στον οποίο και μαθήτευσε.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image