Έγκωμη

Ο Δήμος της Λευκωσίας

Image

Ο Δήμος Έγκωμης βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσία και καταλαμβάνει διοικητική έκταση 9,5 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το όνομα του Δήμου υφίσταται από αρχαιοτάτων  χρόνων και προφανώς  προήλθε από τις λέξεις νέα κώμη, απ’ όπου Νέγκωμη και τελικά Έγκωμη.

 

Ιδρύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1985 με βάση τον περί δήμων νόμο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συμπληρώθηκε με τον περί Δήμων (Τροποποιητικός) Νόμο του που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1986.

 

Σύμφωνα με το νόμο, παράγραφος 4, "Το Υπουργικόν Συμβούλιον διατάσσει εντός τριών  μηνών το αργότερον από της ενάρξεως της ισχύος του δήμ παρόντος Νόμου, την διεξαγωγήν δημοψηφίσματος κατά τοιούτον τρόπον ως ήθελε καθορισθή μεταξύ των εγγεγραμμένων εκλογέων πόλεως ή χωρίου ή συμπλέγματος πόλεων ή χωρίων εχούσης, έχοντος ή εχόντων πληθυσμόν πέραν των 5,000 κατοίκων προς τον σκοπόν εξακριβώσεως της βουλήσεως των ως προς την ανακήρυξιν της εν λόγω πόλεως ή χωρίου ή συμπλέγματος πόλεων ή χωρίων ως δήμου. Το Υπουργικόν Συμβούλιον διατάσσει ωσαύτως την διεξαγωγήν ως ανωτέρω δημοψηφίσματος εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος εις πάσαν ετέραν περίπτωσιν πόλεως, χωρίου ή συμπλέγματος πόλεων ή χωρίων αποκτώντων πληθυσμόν πέραν των 5,000 κατοίκων". Δήμαρχοι Έγκωμης από το 1985 διετέλεσαν κατά σειρά οι Μιχαλάκης Ζιβανάρης, Πέτρος Στυλιανού, Ιωάννης Καλλής, Νίκος Παυλιδης, Ζαχαρίας Κυριάκου.

 

Στις 3 Μαρτίου 2022 η  Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα οποία δημιουργήθηκαν  συνολικά 20 Δήμοι σε ολόκληρη την Κύπρο από 33 που ίσχυαν από το 2008. Στη Λευκωσία δημιουργήθηκαν  πέντε Δήμοι. Ο Δήμος Λευκωσίας, αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης.

 

Βλέπε λήμματα: Δήμοι- Δημαρχεία και Δήμοι- Δημαρχεία- Οι 20 Δήμοι της μεταρρύθμισης του 2022

 

Οθωμανοκρατία

Το προάστιο αυτό πράγματι αποτελεί νεότερο συνοικισμό. Το πιθανότερο είναι ότι ιδρύθηκε μετά το 1567 ύστερα από το γκρέμισμα των σπιτιών και 80 περίπου εκκλησιών και μοναστηριών που ξέκοψαν έξω από τα παλαιά λουζινιακά τείχη της Λευκωσίας. Τα τείχη αυτά κατεδάφισαν οι Βενετοί, οι οποίοι και ανέγειραν στη θέση τους τα σημερινά βενετικά τείχη της πρωτεύουσας, θέλοντας να περιορίσουν την περίμετρο των παλαιών τειχών. Με τη σμίκρυνση της περιμέ­τρου τους, από 6,5 σε 4,8 χιλιόμετρα, τα τείχη θα απομακρύνονταν από τους παρακείμενους λόφους, γεγονός που θα ενίσχυε την αμυντική τους δυνατότητα και θα περιοριζόταν ο αριθμός των στρατιωτών που απαιτείτο για την επάνδρωση τους. Τότε, οι άστεγοι κάτοικοι των κατεδαφισθέντων συνοικισμών μετακι­νήθηκαν στα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας όπου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τα νέα τείχη της πόλης και ενός χιλιομέτρου από τον Άγιο Δομέτιο (που προϋπήρχε της Έγκωμης), συνενούμενοι με τους γεωργούς των γύρω περιοχών, ίδρυσαν την Έγκωμη.

 

Τον αρχικό πυρήνα του οικισμού αποτέλεσε η περιοχή που βρίσκεται στα βορειοανα­τολικά της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (κοντά στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’). Τα σπίτια της ‘Εγκωμης κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι και το πρώτο μισό του αιώνα μας κτίζονταν από πλινθάρια. Όμως, τα θεμέλια τους κατασκευάζονταν από πέτρα που μεταφερόταν από το Γερόλακκο ή λατομεύετο από τα υψώματα της περιοχής που σήμερα λέγεται Μονπαρνάς. Πολύ ελάχιστα σπίτια είχαν πρόσοψη κατασκευασμένη εξολοκλήρου από πέτρα. Επίσης δεν διασώζονται μεγάλα αρχοντικά πετρόκτιστα σπίτια, γιατί προφανώς τέτοια σπίτια είτε δεν υπήρξαν ποτέ, είτε ήταν πολύ σπάνια. Το παλαιότερο πλινθόκτιστο σπίτι που σώζεται είναι ένα μεγάλο ισόγειο, γωνιακό που βρίσκεται στην οδό Στυλιανού Λένα, αρ. 12. Στο κέντρο του φεγγίτη της πόρτας του α­ναγράφεται η χρονολογία 1895

 

Ο νέος δήμος

Η ίδρυση του το 1985 έγινε στο πλαίσιο της ανάγκης  δημιουργίας νέων δήμων λόγω της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας.

 

Η ανακηρύξη του τότε προαστίου της Λευκωσίας σε δήμο έγινε το 1986, ύστερα από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με βάση τον  περί Δήμων Νόμο του 1985, Πρώτος δήμαρχος του δήμου αναδείχθηκε  ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης, ο οποίος «με τη βοήθεια τού τότε δημοτικού συμβουλίου οργάνωσαν σε πρώτο στάδιο τις δραστηριότητες και την παρουσία του δήμου στα κοινωνικά δρώμενα».

 

Έκτοτε η Έγκωμη έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σύγχρονους δήμους της πόλης, ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές. Μάλιστα η Έγκωμη σήμερα έχει πληθυσμό 30.000, εκ των οποίων οι 15.000 είναι φοιτητές.


Τη δεκαετία που πέρασε (2010-2020), ο δήμος αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα εξαιτίας των δύο κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχαρία Κυριάκου.  Αρχικά, όπως και όλη η Κύπρος, έτσι και η Έγκωμη αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα κατά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2012, καθώς αυτή είχε σαν αποτέλεσμα όλες οι τοπικές αρχές να υποστούν δραστικές οικονομικές μειώσεις, χάνοντας το 50% των κρατικών χορηγιών. Η δεύτερη κρίση ήταν αυτή του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, κατά την οποία ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες για τους δήμους. «Οργανωθήκαμε καλά, καταφέραμε οικονομικά να πορευθούμε με σύνεση και προγραμματισμό και αντιμετωπίσαμε όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας, και συνεχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε με επιτυχία μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Κυριάκου.

 

Πληθυσμός

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η Έγκωμη ήταν ένα μικρό χωριό με πληθυσμό γύρω στους 150 κατοίκους. Ο αριθμός των κατοίκων της εξακολουθούσε να είναι μικρός και κατά τα πρώτα χρόνια της αγγλοκρατίας. Ωστόσο στα πρώτα πενήντα χρόνια της αγγλικής διακυβέρνησης του νησιού, ο πληθυσμός της σημείωσε μια σταθερή αύξηση: από 172 που ήταν το 1881 αυξήθηκε στους 229 το 1891, στους 299 το 1901, στους 362 το 1911, στους 450 το 1921 και στους 639 το 1931. Σαν αποτέλεσμα της τάσης που παρατηρήθηκε στην αύξηση του ρυθμού αστικοποίησης του πληθυσμού της υπαίθρου μετά το 1931, η αύξηση του πληθυ­σμού της Έγκωμης υπήρξε αλματώδης, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην επέκταση της. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ο αριθμός των κατοίκων της σε διάστημα δεκαπέντε μόνο χρόνων (1931 -1946) υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε τους 1396.

 

Λίγα χρόνια πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κτισμένο σε χώματα της Μακεδονίτισσας και του Γερόλακκου ιδρύθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, που μέχρι το 1974 ήταν το μοναδικό πολιτικό αεροδρόμιο που λειτουργούσε στο νησί. Η ανάπτυξη που γνώρισε το αεροδρόμιο κατά την πιο πάνω περίοδο με τη μεγάλη αύξηση της διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, συνέτεινε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Έγκωμης μέσα από την οποία διερχόταν η κυριότερη οδική αρτηρία που οδηγούσε προς αυτό.

 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην αλματώδη αύξηση του πληθυσμού του προαστίου ήταν ο διαχωρισμός σημαντι­κού αριθμού οικοπέδων που έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 πάνω σε κτήματα που ανήκαν στο Μετόχι του Μοναστηριού του Κύκκου. Ο διαχωρισμός οικοπέδων στην περιοχή της Έγκωμης συνεχίστηκε με γοργό ρυθμό και στα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία. Έτσι, ο πληθυσμός του προαστίου το 1960 αυξήθηκε σε 2.658 και το 1973 σε 3.165.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Έγκωμης υπήρξε ακόμη πιο γρήγορη. Τούτο, σε μεγάλο βαθμό οφείλετο στην εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Ελληνοκυ­πρίων προσφύγων. Ο πληθυσμός της κοινότητας από 3.165 που ήταν το 1973, μετά από τρία χρόνια (1976) ανήλθε στις 5.678 (περιλαμβανομένων και των 900 περίπου προσφύ­γων του προσφυγικού καταυλισμού της Παλιάς Διεθνούς Έκθεσης), ενώ το 1982 έφθασε στις 5.817. Κατά την επίσημη απογραφή πληθυσμού του 2001, ο πληθυσμός του Δήμου Έγκωμης έφθασε τις 13.644. Αναλυτικά ο πληθυσμός αποτελείτο από 11.879 Κύπριους πολίτες, 597 πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε., 1.168 υπηκόους τρίτων χωρών. Βάσει της τελευταίας επίσημης απογραφής του 2011, ο πληθυσμός ανήλθε στους 18.219 και το σύνολο των κατοικιών στις 8.349.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Έγκωμη οικιστικά δεν αναπτύ­χθηκε γύρω από τον αρχικό της πυρήνα και τούτο γιατί τα μεγάλα κτήματα με τους εκτεταμένους ελαιώνες, που είχε στα ανατολικά, νότια και δυτικά της περιοχής αυτής το Μετόχι του μοναστηριού Κόκκου, επειδή δεν είχαν ακόμη διαχωριστεί σε οικόπεδα εμπόδιζαν την εξάπλωση του χωριού γύρω από τον αρχικό του πυρήνα. Όμως η κατάσταση άλλαξε ριζικά, μετά την οικοπεδοποίηση μέρους των κτημάτων αυτών. Ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό αναπτύχθη­καν οικιστικά διάφορες άλλες περιοχές της Έγκωμης, όπως η περιοχή του Γυμνασίου Κύκκου στα νοτιοανατολικά του αρχικού πυρήνα μέχρι και την οδό Προδρόμου στα ανατολικά, η περιοχή Παρισινού στα νότια και η λοφώδης περιοχή της Μακεδονίτισσας στα νοτιοδυτι­κά. Τέλος, κατά τη δεκαετία 1980-90 μεγάλη οικιστική ανάπτυξη παρατηρήθηκε επίσης στην περιοχή που εκτείνεται από τα νότια του ξενοδοχείου Hilton Park (τότε Λήδρα) και φθάνει μέχρι την ανατολική πλευρά της Διεθνούς Έκθεσης και την περιοχή των Λούνα Παρκς. Επίσης σημαντική υπήρξε και η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής που εκτείνεται από τα βορειοανατολικά του ξενοδο­χείου Hilton Park και φθάνει μέχρι τη νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία αυτή άρχισε να κτίζεται το 1981 και αποπερατώθηκε το 1985.
 

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενικότερη ανάπτυξη της Έγκωμης υπήρξε και η ίδρυση της βιομηχανικής περιοχής Έγκωμης που δημιουργήθηκε μεταξύ της οδού Κυριάκου Μάτση και της λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Η ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής και η οικιστική επέκταση των περιοχών που αναφέραμε άρχισε βασικά μετά την ανεξαρτησία με την κατασκευή ορισμένων βασικών έργων υποδομής όπως είναι η δημιουργία της λεωφόρου Γρίβα Διγενή και η κατασκευή της γέφυρας του Πεδιαίου στους Αγίους Ομολογητές. Η λεωφόρος Γρίβα Λιγενή, παρά την αδράνεια του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λευκωσίας. Τέλος, στην ανάπτυξη της Έγκωμης κατά τη δεκαετία 1980-90 σημαντικά συνέβαλε και η ανέγερση στην περιοχή Μακεδονίτισσας της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου και του Μακάριου Αθλητικού Κέντρου.

 

Ασχολίες κατοίκων

Η Έγκωμη καθόλη τη διάρ­κεια της τουρκοκρατίας αποτε­λούσε μια μικρή αγροτική κοι­νότητα με κύριες ασχολίες των κατοίκων τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Και για τις δυο αυτές ασχολίες το προάστιο διέθετε ίσως τις καταλληλότερες προϋποθέσεις χάρη στο κατάλ­ληλο και εύφορο έδαφος, ιδιαί­τερα της περιοχής Μετοχίου, και την άφθονη, άγρια βλάστη­ση των υψωμάτων της περιο­χής Μακεδονίτισσας και Διε­θνούς Αεροδρομίου. Μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας οι κάτοικοι του χωριού συ­νέχιζαν ακόμη να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια γεωργικά προϊόντα του χωριού ήσαν: τα σιτηρά (κυρίως το κριθάρι), ο βίκος, η φακή, το βαμβάκι, το σησάμι, οι ελιές και το λάδι σεμε­γάλες ποσότητες και τέλος τα λαχανικά με τα οποία τροφοδο­τούσε τη γειτονική πόλη της Λευκωσίας, που ήταν και το με­γαλύτερο αστικό κέντρο του νη­σιού. Στα προσχωσιγενή εδάφη του χωρίου υπάρχει σε μικρό βάθος άφθονο υπόγειο νερό, το οποίο επαρκούσε κατά το πα­ρελθόν για την άρδευση των κή­πων των σπιτιών και των περι­βολιών των περιοχών του Μετοχίου και του Παρισινού. Οι καλλιέργειες αρδεύονταν από το νε­ρό που αντλείτο από πηγάδια και αλακάτια. Τα πηγάδια, ε­κτός από την ύδρευση και άρ­δευση, χρησιμοποιούνταν και για το πότισμα των κοπαδιών από αίγες και πρόβατα, που α­φθονούσαν στην περιοχή της Έγκωμης. Για την άντληση του νερού χρησιμοποιούνταν επί­σης ανεμόμυλοι και αντλίες («τουλούμπες»)· Στην περιοχή της Έγκωμης σώζονται ακόμη κατάλοιπα δεξαμενών που χρη­σιμοποιούνταν για αρδευτικούς σκοπούς. Για αρδευτικούς σκο­πούς χρησιμοποιούνταν ακόμη και τα νερά του Πεδιαίου, που για το σκοπό αυτό «εκόβετο» από κάποιο σημείο του Στροβόλου. Άφθονο νερό για άρδευ­ση διέθετε και η περιοχή Μακεδονίτισσας. Το νερό αυτό υπήρ­χε μέχρι το 1957, οπότε το πήρε η αποικιακή κυβέρνηση και το χρησιμοποίησε για τις υδρευτικές ανάγκες της Λευκωσίας.

 

Στην Έγκωμη εκτρέφετο ε­πίσης μεταξοσκώληκας, από τον οποίο παράγετο καλής ποιότητας μετάξι. Εκτός από τις γεωργικές ασχολίες, οι γυναίκες ασχολούνταν και με την υφαντι­κή. Ένας αριθμός γυναικών ασχολείτο συστηματικά με την ύ­φανση μεταξωτών, ταϊστών και κυρίως αλατζιάδων. Τα υφαντά αυτά, οι υφάντρες είτε τα πω­λούσαν οι ίδιες απ’ αυθείας στο Γυναικοπάζαρο της Λευκωσίας και στα διάφορα πανηγύρια, είτε τα διέθεταν σε διάφορους πραματευτάδες, από τους ο­ποίους προμηθεύονταν και τα νήματα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχαν και μερικές βιοτεχνίες καλτσοποιίας, που απασχο­λούσαν 4 – 5 χειρίστριες καλτσομηχανών. Με την αύξηση του πληθυσμού του χωριού και τη διάδοση της χρήσης του ποδη­λάτου όλο και πιο πολλοί κάτοι­κοι της Έγκωμης άρχισαν να ερ­γάζονται στη Λευκωσία. Μερι­κοί απ’ αυτούς ήσαν τεχνίτες, όπως μαραγκοί, ράφτες κ.ά.

 

Η σύγχρονη Έγκωμη 

Η Έγκωμη κατά την περίοδο μετά την ανεξαρτησία (1960) και ιδιαίτερα μετά το 1980 αναπτύσ­σεται με πολύ γοργό ρυθμό σ’ όλους ανεξαίρετα τους τομείς και εξελίσσεται σ’ ένα από τους πιο σύγχρονους και πιο ανεπτυγμένους δήμους της μείζονος Λευκωσίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του αθλητισμού. Αξιόλογη ήταν επίσης η πρόοδος και στον τομέα της παιδείας.

 

Σύμφωνα με την απογραφή επιχειρήσεων του 2005 στην Έγκωμη υπήρχαν 1.703 υποστατικά που απασχολούσαν 8.541 άτομα.

 

Μια σημαντική οικονομι­κή δραστηριότητα της Έγκωμης είναι η βιομηχανική. Στην περιοχή της δημιουργήθηκε και λειτουργεί βιομηχανική ζώνη στην οποία είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός εργοστασίων και συνεργείων επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, σιδηρουργείων, μηχανουργείων κ.ά. Οι κυριότεροι κλάδοι βιομηχανίας που αναπτύχθη­καν είναι των ειδών διατροφής, ζαχαρωτών, ποτών, καπνού, υφαντών, ραπτικής ενδυμά­των, επεξεργασίας δερμάτων και γουναρικών, υποδημάτων, ξύλου, φελλού, επίπλων, χάρτη, εκτυπώσεων, χημικών προϊόντων, ελαστικών, μετάλλων, κατασκευής μεταφορικών μέσων, μη μεταλλικών ορυκτών, μηχανών και συσκευών εκτός ηλεκτρι­κών, καθώς και διάφορες βιομηχανίες επιδιορθώσεως.

 

Άλλος σημαντικός τομέας οικονομικής δραστη­ριότητας είναι η παροχή υπηρεσιών. Η Έγκωμη έχει καταστεί περιοχή με πολλά κέντρα αναψυχής, εστιατόρια και μπαρ, καφετέριες, δισκοθήκες, κ.ά. Το ξενοδοχείο Hilton Park (πρώην Λήδρα) επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Λευκωσίας. Άλλο ξενοδοχείο που υπάρ­χει στην Έγκωμη είναι το Europa που ανεγέρθη το 1981. Επίσης στην περιοχή Έγκωμης έχουν εγκατασταθεί και αξιόλογα ιατρικά ιδρύματα όπως το Κέντρο Υγείας Έγκωμης που είναι δημόσιο ιατρικό κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το Ιπποκράτειο Ιατρικό Κέντρο και πολλά ιδιωτικά ιατρεία.

 

Ο τομέας του εμπορίου είναι επίσης σημαντικός. Οι εμπορικές επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως κατά μήκος των βασικών εμπορικών δρόμων όπως η 25ης Μαρτίου, η 28ης Οκτωβρίου και Ηλία Παπακυριακού.

 

Στην Έγκωμη, στην περιοχή Μακεδονίτισσας, σε μια ειδικά διαρρυθμισμένη έκταση 270.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς (Κρατικής) Έκθεσης Κύπρου. Ο εκθεσιακός αυτός χώρος διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής διεθνούς εκδήλωσης, όπως είναι η Διεθνής (Κρατική) Έκθεση Κύπρου που από το 1976 συνέχεια και χωρίς διακοπή διοργανώνεται σ’ αυτό το χώρο την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου. Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και σ’ αυτή συμμετέχουν πολλές ξένες χώρες και εκατοντάδες ξένοι εμπορικοί οίκοι. Στον ίδιο χώρο διοργανώνονται κάθε χρόνο και διάφορες άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Έγκωμη ήταν το προάστιο όπου διοργανωνόταν η Διεθνής Έκθεση Κύπρου και πριν την ανέγερση του σημερινού χώρου της Διεθνούς (Κρατικής) Έκθεσης Κύπρου. Τότε διοργανωνόταν σε χώρο κοντά στο Μετόχι του Αγίου Προκο­πίου.

 

Ένας άλλος τομέας που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι η εκπαίδευση. Το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Έγκωμη ιδρύθηκε γύρω στα 1920 στην αυλή της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Σήμερα στην Έγκωμη λειτουργούν αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τέσσερα δημοτικά σχολεία (Α’ Δημοτικό ‘Εγκωμης, Β’ Δημοτικό ‘Εγκωμης, Α’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας και Β’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας), δύο γυμνάσια (Γυμνάσιο ‘Εγκωμης και Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας) και δύο λύκεια (Λύκειο Κύκκου Α’ και Λύκειο Κύκκου Β’). Λειτουργούν επίσης και δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Στην περιοχή ‘Εγκωμης εμπίπτει και η Σχολή Κωφών Παίδων της οποίας οι νέες εγκαταστάσεις (κτίστηκαν μετά την τουρκική εισβολή) βρίσκονται στην περιοχή Μακεδονίτισσας.

 

Στην περιοχή της Μακεδο­νίτισσας βρίσκονται επίσης η κλειστή Αίθουσα Ελευθερία και η κλειστή αίθουσα Λευκοθέου, το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο (λειτούργησε το 1978), το Εθνικό Κέντρο Αντισφαίρισης, οι Ομοσπονδιακές Εγκαταστάσεις Τοξοβολίας, κ.α. Στην Έγκωμη βρίσκονται επίσης τα γραφεία πολλών αθλητικών οργανισμών, όπως του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, του ΟΠΑΠ Κύπρου, της Εθνικής Επιτροπής Αντι-Ντόπινγκ κ.α.

 

Ακόμη, στην περιοχή Έγκωμης έχουν την έδρα τους πολλές ξένες πρεσβείες. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι: η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, των Ινδιών, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Επίσης στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι κατοικίες πολλών πρεσβευτών.

 

Στο Δήμο μας στεγάζονται και μερικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

 

Η Έγκωμη συνεχίζει να αναπτύσσε­ται με πολύ γοργό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα των σημαντικών έργων που προγραμματίζονται τόσο από το Δήμο όσο και από άλλους φορείς ο ραγδαίος ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί.

 

Μεταξύ των πιο σημαντικών έργων που θα ανεγερθούν στο άμεσο μέλλον συγκαταλέγονται και τα εξής: Δημοτικό Μέγαρο, Πολιτιστικό Κέντρο, Δημοτικό Πολυδύναμο Κέντρο. Για την ανέγερση των πιο πάνω η Ιερά Μονή Κύκκου έχει δώσει δωρεά 7,5 σκαλών γης.


Τα βασικά προβλήματα
Ο κ. Κυριάκου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Έγκωμης. Ένα από αυτά είναι η έντονη δυσοσμία που προκαλείται από τα χοιροστάσια της περιοχής Παλαιομετόχου και επηρεάζει χιλιάδες πολίτες. Όπως εξήγησε, ο δήμος κάνει αγώνα για την επίλυση του προβλήματος, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να πάψει να υφίσταται αυτή η δυσοσμία. Ένα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί τον δήμο είναι, όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος, «η ασυνειδησία εκ μέρους διάφορων δημοτών, οι οποίοι λερώνουν ανεξέλεγκτα δημόσιους χώρους με πάσης φύσεως απόβλητα». 

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image