Λοΐζου Λούης

Mr Louis- Ιδρυτής του τουριστικού οργανισμού Louis Group

Image

Λούης Λοΐζου. Ιδρυτής του τουριστικού οργανισμού Louis Group, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο. Μεταξύ των καινοτομιών που εισήγαγε στον τουρισμό ο Λούης Λοΐζου ήταν η ιδέα της ίδρυσης του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, ενώ ήταν σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Τάσου Παπαδόπουλου και άλλων προσωπικοτήτων της Κύπρου σε θέματα τουρισμού.

 

Γεννήθηκε στη Λεμεσό 20 Νοεμβρίου 1913. Θέτοντας ως στόχο της ζωής του να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, ξεκίνησε μαζί με τα αδέλφια του την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση: την εταιρεία μεταφορών «Αδελφότης», εκτελώντας δρομολόγια κυρίως μεταξύ Λεμεσού και Λευκωσίας και αργότερα και μεταξύ άλλων πόλεων. Στη συνέχεια διοργάνωνε εκδρομές σε ιαματικά λουτρά, ιστορικά μνημεία και καλοκαιρινά θέρετρα, προωθώντας έτσι την ιδέα του εσωτερικού τουρισμού με καινούργια και άνετα οχήματα.

 

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος δίνει ώθηση στον «πατέρα του κυπριακού τουρισμού» για να ιδρύσει, ξεκινώντας το 1942, την εταιρεία «Louis Tourist Agency – Τουριστικά Γραφεία Λούης». Ήταν η πρώτη αμιγώς τουριστική επιχείρηση στην Κύπρο αλλά και η πρώτη φορά που η λέξη «τουρισμός» χρησιμοποιήθηκε ως σήμα κατατεθέν για το νησί. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ήταν τα ταξίδια Κυπρίων σε γειτονικές χώρες και οι επισκέψεις ξένων τουριστών στο νησί.

 

Μετά το 1945 ο Λούης Λοΐζου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη διαχείριση ξενοδοχείων με το «Semmering» στον Σαϊττά, το «Grand Hotel» στις Πλάτρες και έπειτα το νεόκτιστο «Louis Hotel» (City) στην καρδιά της Λευκωσίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία γίνεται αντιπρόσωπος της φινλανδικής αεροπορικής εταιρείας KARAIR, της αιγυπτιακής ΜΙSR και αργότερα της ισραηλινής EL AL. Την περίοδο 1947-48 η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη ναύλωση πλοίων για τη μεταφορά Κυπρίων προς τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική, κίνηση ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη για την τότε εποχή, που όμως αποτέλεσε τον προπομπό για τη μετέπειτα δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα της κρουαζιέρας.

 

Ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, τα «Τουριστικά Γραφεία Λούης» είναι μέλη της ΙΑΤΑ και αντιπροσωπεύουν πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες. Η εμφάνιση νέας τουριστικής κίνησης με πλοία δημιούργησε παράλληλα τις προϋποθέσεις για συνεργασία και με ξένες ατμοπλοϊκές εταιρείες, και έτσι η εταιρεία καθιερώθηκε ως γενικός αντιπρόσωπος ατμοπλοϊκών εταιρειών στην Κύπρο.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 o Λούης Λοΐζου ετοίμασε τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό για την Κύπρο: μια εξαιρετικά προσεγμένη και εμπεριστατωμένη έκδοση, με πλούσιο υλικό φιλοτεχνημένο από τον Κύπριο ζωγράφο Τηλέμαχο Κάνθο. Ο Λούης Λοΐζου συμμετείχε κάθε χρόνο στα συνέδρια του Παγκόσμιου Αμερικανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑSTA) και άλλων παγκόσμιων τουριστικών συνδέσμων και ταξίδευε σε διάφορες χώρες, κυκλοφορώντας μπροσούρες που ανέγραφαν «Επισκεφθείτε την Κύπρο».

 

Με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, οι δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό αυξήθηκαν ραγδαία. Ο γνωστός «Μr. Louis Tourist» είναι πλέον ο βασικός αντιπρόσωπος των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων. Στα πλαίσια ανάπτυξης των ορεινών θερέτρων - μια από τις μόνιμες επιδιώξεις του Λούη Λοΐζου- η εταιρεία αναλαμβάνει το ξενοδοχείο «Pinewood Valley». Μερικά χρόνια αργότερα, το 1969, στη μεγάλη οικογένεια των ξενοδοχείων της εταιρείας θα προστεθεί και το θρυλικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας «Λήδρα Πάλας».

 

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Γραφείων Λούης αυτή την περίοδο χαρακτηρίζονται από τόλμη και καινοτομία. Ο Λούης Λοΐζου υπήρξε ο πρώτος που διέθεσε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (self drive cars) στους τουρίστες που επισκέπτονταν την Κύπρο, καθώς και η πρώτη επιχείρηση που πρόσφερε οργανωμένες εκδρομές (sightseeing tours και ειδικών ενδιαφερόντων - κρασί, ορυχείων-γεωλογίας, ιστορίας-θρησκείας της Κύπρου) με λεωφορεία στους επισκέπτες του νησιού. Η εταιρεία για χρόνια διατηρούσε τον μεγαλύτερο στόλο από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και λεωφορεία.

 

Στις 11 Οκτωβρίου 1971 ο Λούης Λοΐζου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών. Τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε άμεσα ο μεγαλύτερος του υιός Κωστάκης Λοΐζου, μαζί με τον αδελφό του Βάκη.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image