Νταλάρας Γιώργος

Image

Έλληνας τραγουδιστής το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί στενά με την Κύπρο. Ο Γιώργος Νταλάρας έχει ανακηρυχθεί σε επίτιμο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του για την Κύπρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Σπίτι της Κύπρου" στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου του 1998, όπου ο Έλληνας τραγουδιστήςανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας και το κυπριακό διαβατήριο.

 

Ο Γιώργος Νταλάρας γεννήθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά στις  29 Σεπτεμβρίου 1949.  Η μητέρα του καταγόταν από τη Μικρά Ασία κι ο πατέρας του ήταν ο ρεμπέτης Λουκάς Νταράλας. Οι πρώτες του μνήμες είναι στενά δεμένες με τις βασικές μορφές της ελληνικής μουσικής, δημοτικό, σμυρναίικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Τα είδη αυτά τον επηρέασαν κι ως καλλιτέχνη (δισκογραφικά και συναυλιακά). Παράλληλα, έχει ερμηνεύσει και πολλά άλλα είδη (σε διάφορες γλώσσες), όπως βυζαντινούς ύμνους, λυρικά, σύγχρονα έντεχνα, ποπ, ροκ, λάτιν, όπερα, συμφωνικά έργα κλπ. Έχει συνεργαστεί με πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (συνθέτες, ποιητές, μουσικούς, σκηνοθέτες κ.α.). Είναι ο Έλληνας καλλιτέχνης που έχει πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα και συναυλιακούς χώρους παγκοσμίως. Επίσης είναι ο Έλληνας καλλιτέχνης που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες συνεργασίες με πολλές από τις σημαντικότερες διεθνείς συμφωνικές ορχήστρες. Έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων την κυπριακή υπηκοότητα, το Διεθνές Βραβείο "Kennedy" και του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNESCO το 2006.

 

Η σχέση του με την Κύπρο

Το 1992 ο Νταλάρας έκανε τον πρώτο του δίσκο για την Κύπρο με τίτλο "Ες γην εναλίαν Κύπρον" σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και στίχους Κυπρίων ποιητών, μεταξύ των οποίων και το τραγούδι "Λογαριάσατε Λάθος", σε στίχους Θεοδόση Πιερίδη που αποτελεί ουσιαστικά έναν ύμνο στην ελευθερία, τον αγώνα και την πατρίδα. Τα τραγούδια για την Κύπρο ο Νταλάρας προσπάθησε να τα κάνει ευρύτερα γνωστά. Έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με σταθμούς τη συναυλία στο θέατρο του Wembley στο Λονδίνο και στο Chigago Theatre Arena χωρητικότητας 25.000 θέσεων. Για την προσπάθειά του αυτή, του απονεμήθηκε το βραβείο John Kennedy το 1994. 

 

To 1994 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος για την Κύπρο με τίτλο "Των Αθανάτων", ένας δίσκος αφιερωμένος στους αγωνιστές που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία σε μουσική Δημήτρη Λάγιου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Κούλη Θεοδώρου και Κώστα Κακογιάννη.

 

Το 1997 στον δίσκο που έκανε μαζί με τον Σέρβο συνθέτη Γκόραν Μπρέκοβιτς συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι του Χάρη Κατσιμίχα "Ένα τραγούδι για την Ελένη F." που αναφέρεται στην Ελένη Φωκά, την δασκάλα που παρέμεινε στα κατεχόμενα μετά την εισβολή για να μάθει γράμματα στούς λιγοστούς ελληνοκύπριους μαθητές που είχαν απομείνει.

 

Το 1998 κυκλοφόρησε το τελευταίος δίσκος για την Κύπρο με τίτλο "Φωνή Πατρίδας" σε μουσική του Μάριου Τόκα και στίχους Κυπρίων ποιητών αλλά και ενός Τούρκου που εκφράζει το παράδοξο της κατοχής. Τον ίδιο χρόνο έκανε συναυλία στην Κύπρο προς τιμήν του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού που σκοτώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες στη Δερύνεια. 

 

Τιμητικές διακρίσεις

Στις 25 Απριλίου του 1999 σε τελετή που έγινε στα γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, ο Γιώργος Νταλάρας αναγορεύθηκε σε επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου και απονεμήθηκε το σπασμένο κλειδί, σύμβολο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και τιμητικό δίπλωμα, ως δείγμα αναγνώρισης κι εκτίμησης της συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς του στον αγώνα της Κύπρου.

Στις 9 Ιουνίου 2001 στη Νέα Υόρκη, του απονεμήθηκε το 11o Βραβείο Ελευθερίας από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο σε μια εκδήλωση εκτίμησης για την προσφορά του καλλιτέχνη στον αγώνα για το κυπριακό.

Στις 8 Οκτωβρίου 2001 η ΑΤΗΚ τίμησε τον Γιώργο Νταλάρα για την προσφορά του στην Κύπρο και στον Ελληνικό Πολιτισμό. 

 

Πηγή

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image