Ισαβέλλα Isabella

Όνομα γυναικών που έζησαν κι έδρασαν στην Κύπρο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Οι γνωστότερες απ' αυτές είναι:

 

Ισαβέλλα ντ' Ιμπελέν: Μέλος της γνωστής μεσαιωνικής οικογένειας των ντ' Ιμπελέν, σύζυγος του ανήλικου βασιλιά της Κύπρου Ούγου Β' Λουζινιανού (1253-1267) που πέθανε σε ηλικία 14 χρόνων. Βλέπε γι' αυτήν λήμμα Ιβελίνοι.

 

Ισαβέλλα ντ' Ιμπελέν: Μέλος της ίδιας οικογένειας. Βλέπε γι’ αυτήν λήμμα Ιβελίνοι.

 

Ισαβέλλα: Κόρη του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Α' (1205 - 1218) και της βασίλισσας της Κύπρου Αλίκης της Καμπανίας. Η Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον Ερρίκο, πρίγκιπα της Αντιόχειας και γιo του Βοημούνδου Δ'. Γιος τους ήταν ο μετέπειτα βασιλιάς της Κύπρου Ούγος Γ' (1267- 1284).

 

Ισαβέλλα: Κόρη του βασιλιά της Αρμενίας Λέοντος Γ'. Παντρεύτηκε τον Αμωρύ (Αμάλριχο) Λουζινιανό, αδελφό του βασιλιά Ερρίκου Β'. Εξαιτίας της συγγένειας αυτής του Αμωρύ με τον θρόνο της Αρμενίας, ο αρμενικός βασιλικός οίκος τον υποστήριξε στο πραξικόπημα κατά του αδελφού του βασιλιά Ερρίκου. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της αντιβασιλείας του Αμωρύ, ο Ερρίκος κρατήθηκε αιχμάλωτος στην Αρμενία.

 

Ισαβέλλα: Κόρη του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Γ' (1267 - 1284) και της Ισαβέλλας ντ' Ιμπελέν. Έγινε βασίλισσα της Αρμενίας όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά της Οσίν.

 

Ισαβέλλα: Μέλος της οικογένειας των Λουζινιανών, αδελφή του βασιλιά της Κύπρου Ούγου Δ' (1324 - 1359). Τόσο ο βασιλιάς Ούγος Δ' όσο και η Ισαβέλλα ήσαν παιδιά του Γκυ (Γουίδου) Λουζινιανού, κοντοστάβλη της Κύπρου και αδελφού του βασιλιά Ερρίκου Β', και της Εχίβης ντ' Ιμπελέν.

 

Ισαβέλλα: Μέλος της οικογένειας των Λουζινιανών, κόρη του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Α' (1382 - 1398) και της Ελοΐζ ντε Μπρανσγουΐκ. Ήταν επίσης αδελφή του βασιλιά της Κύπρου Ιανού (1398 -1432). Η Ισαβέλλα αυτή παντρεύτηκε τον ξάδελφό της Πέτρο, κόμη της Τριπόλεως.

 

Ισαβέλλα ντε Λεσπάρ: Ακόλουθος της βασίλισσας της Κύπρου Καρλόττας ντε Βουρβόν, συζύγου του βασιλιά της Κύπρου Ιανού (1398 -1432). Η Ισαβέλλα ντε Λεσπάρ ήλθε στην Κύπρο από τη Γαλλία μαζί με την Καρλόττα, όταν η τελευταία έφθασε στο νησί για να παντρευτεί τον Ιανό. Η Ισαβέλλα ήταν παντρεμένη με ένα νόθο αδελφό της Καρλόττας.