Ζερμπάς αλ-Κερίμι Jerbash al-Kerimi

Image

Εμίρης της Αιγύπτου που ηγήθηκε επιδρομής Μαμελούκων κατά της Κύπρου επί βασιλείας του Ιανού (1398-1432), κι όταν σουλτάνος της Αιγύπτου ήταν ο Μπαρσμπάι (Barsbai).

 

Η επιδρομή της οποίας ηγήθηκε ο Ζερμπάς ήταν η πρώτη σοβαρή από παρόμοιες ενέργειες του σουλτάνου Μπαρσμπάι, αλλά η πολλοστή σειράς αψιμαχιών αλλά και σοβαροτέρων πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, που περιελάμβαναν και κατάληψη της Αλεξάνδρειας από τον βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α' αλλά και εισβολή των Αιγυπτίων στην Κύπρο αργότερα, ήττα και σύλληψη του βασιλιά Ιανού στη Χοιροκοιτία κλπ. Η επιδρομή του Ζερμπάς καθώς και άλλες την ίδια περίοδο, φαίνεται ότι ακολούθησαν επιδρομές και λεηλασίες των Κυπρίων στη Συρία τις οποίες είχαν ενθαρρύνει οι διοικητές Λεμεσού και Αλυκής (Λάρνακας) και για τις οποίες ο σουλτάνος της Αιγύπτου είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του στον βασιλιά Ιανό, δεδομένου ότι από τις 24.11.1414 βρισκόταν σε ισχύ συνθήκη ειρήνης που είχε υπογραφεί κατά την ημερομηνία αυτή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, που απαγόρευε την ενθάρρυνση ή υποστήριξη πειρατικών ενεργειών οι οποίες, ωστόσο, αποτελούσαν συνηθισμένο φαινόμενο.

 

Η επιδρομή του Ζερμπάς συνέβη πιθανότατα τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του 1424 ή ένα δυο μήνες πιο πριν. Διενεργήθηκε με δυο πλοία, που ενισχύθηκαν και με άλλα δυο από τη Βηρυτό και τη Σιδώνα, 600 πολεμιστές και 300 άλογα. Οι επιδρομείς λεηλάτησαν κυπριακά χωριά, πήραν μαζί τους 1.600 αιχμαλώτους και πολλά λάφυρα. Τον επόμενο χρόνο (1425) συνέβη νέα και μεγαλύτερη επιδρομή.