Εμιν Τρέισι

Image

Eμιν Τρέισι (Tracey Karima Emin). Τουρκοκύπρια διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο. Είναι γνωστή για τα αυτοβιογραφικά και εξομολογητικά έργα τέχνης της. Χαρακτηρίστηκε  «τρομερό τρομερό» των Νέων Βρετανών (Young British Artist) τη δεκαετία του 1980. Το έργο της έχει αναλυθεί στο πλαίσιο της πρώιμης εφηβικής και παιδικής κακοποίησης, καθώς και της σεξουαλικής επίθεσης. Η Εμίν βιάστηκε σε ηλικία 13 ετών ενώ ζούσε στο Μάργκεϊτ, αναφέροντας τις επιθέσεις στην περιοχή ως «αυτό που συνέβη σε πολλά κορίτσια».

 

Γεννήθηκε στο  Croydon, Surrey στις 3 Ιουλίου 1963 , από Αγγλίδα μητέρα ρωμανικής καταγωγής την Pamela Cashin και Tουρκοκύπριο πατέρα τον Enver Emin. Mεγάλωσε στο Margate με τον δίδυμο αδελφό της Paul. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης του Hotel International στο Margate.  

Όταν η Tracey ήταν επτά ετών, η επιχείρηση του πατέρα της απέτυχε και το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε δραματικά και αυτή η αλλαγή στη ζωή της αντικατοπτρίζεται σε πολλά έργα της.

Το  1980  σπούδασε μόδα στο Medway College of Design και στη συνέχεια στο Royal College of Art, όπου το 1989 πήρε μεταπτυχιακό στη ζωγραφική. Μετά την αποφοίτησή της, έκανε δύο τραυματικές αμβλώσεις και αυτές οι εμπειρίες την οδήγησαν να καταστρέψει όλη την τέχνη που είχε δημιουργήσει στο μεταπτυχιακό και αργότερα περιέγραψε την περίοδο ως "συναισθηματική αυτοκτονία". 

 

Από τα πιο γνωστά της έργα είναι το “My bed”, “My Bed” το οποίο παρουσίασε το  1999 στη γκαλερί Tate στο Λονδίνο και το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Turner. Το συγκεκριμένο έργο πουλήθηκε το 2015 για τρία εκατομμύρια στερλίνες. Άλλο σημαντικό της έργο είναι  το "Everyone I Have Ever Slept With" που παρουσιάζει ένα αντίσκηνο με τα ονόματα 102 ανθρώπων με τους οποίους έχει κοιμηθεί.

Η Τρέισι Έμιν εκτός όμως από την εικαστική της δουλειά, τεξέδωσε βιβλία με αναμνήσεις από τη ζωή της μεταξύ των οποίων το Strangeland: The memoirs of one of the most acclaimed artists of her generation.

 

Σχέση με τον πατέρα της

 

Ο Ενβέρ Εμίν (Enver Emin 1920-2010) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Ο παππούς του  Αμπντάλα ήταν Σουδανός σκλάβος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν το 1860 ήρθε στην Κύπρο οπου έκανε οικογένεια και παιδιά. Η γονείς του Ενβερ μετανάστευσαν στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας όμως στενή επαφή με την Κύπρο. Λόγω του πατέρα της η Τρέισι ταξίδευε συχνά στην Κύπρο στο εξοχικό της, έχοντας πολλές αναμνήσεις τις οποίες περιγράφει στο έργο της

To 2001 δημιούργησε μια μεγάλη κατασκευή, ένα ξύλινο κλουβί με μεταλλική στέγη με ήχο με τίτλο The Perfect Place to Grow (Το τέλειο μέρος για να μεγαλώσει κανείς), φόρο τιμής στον Τουρκοκύπριο πατέρα της. «Το τέλειο μέρος για να μεγαλώσει κανείς» εμφανίστηκε αρχικά στο έργο της , Hotel International 1993, τυπωμένο κάτω από το όνομα του ξενοδοχείου Margate που κάποτε ανήκε στον πατέρα της, Hotel International. Στο κείμενό της, Exploration of the Soul 1994,  η Τρέισι περιγράφει τα ειδυλλιακά πρώτα χρόνια που πέρασε μαζί με τον δίδυμο αδελφό της Paul στο «γιγαντιαίο ξενοδοχείο» πριν η πτώχευση το 1972 εξαναγκάσει τον πατέρα της να το πουλήσει και να επιστρέψει στην Κύπρο.

 

Διαβάστε περισσότερα

Interview- Tracey Emin

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image