Μαγκλή Λίμνη

Image

Η Λίμνη Μαγκλή βρίσκεται στην Λευκωσία στην περιοχή του Αρχάγγελου κοντά από τον Πεδιαίο και το Γραμμικό Πάρκο της Λευκωσίας. Είναι  υπό ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Κύκκου και η ίδια η λίμνη καθώς και  ολόκληρος ο χώρος γύρω από αυτήν είναι ένας Βιότοπος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων από την δημιουργία της συγκεκριμένης λίμνης και από την κατασκευή του φράγματος στον Πεδιαίο ποταμό. Στο παρελθόν το νερό εξυπηρετούσε αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών του Κώστα Μαγκλή. Η περιοχή είναι απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς και λόγω της τοποθεσίας και της χλωρίδας που υπάρχει εκεί είναι από τα λίγα παρθένα μέρη της Κύπρου.

Το νερό που βρίσκεται στην λίμνη παλαιότερα χρησιμοποιείτο κυρίως από τους ιδιοκτήτες για ειδική χρήση , όπως η χρησιμοποίηση του νερού για να φροντίζουν και να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

Μέσα στην λίμνη , με το πέρασμα των χρόνων , έχουν αναπτυχθεί αρκετοί οργανισμοί, όπως για παράδειγμα ψάρια και καραβίδες , αλλά και διάφορα κυρίως υδρόβια φυτά. Επιπλέον στην λίμνη κατά καιρούς και πιο συχνά κοντά στο καλοκαίρι παρουσιάζονται αρκετά πουλιά , κάποια εξ' αυτών είναι και σπάνια είδη. Συγκεκριμένα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου τα τελευταία 8 χρόνια , έχει δει και εντοπίσει αρκετά αποδημητικά πουλιά , όπου κάποια από αυτά είναι προστατευόμενα.

 

Στη λίμνη έχουν καταγραφεί σημαντικά φυτά του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου. Μεταξύ αυτών και εκπρόσωπου των λίγων υφυδατικών αγγειόσπερμων φυτών του νησιού του Najas marina subsp. armata και Potamogeton perfoliatus.Το πρώτο είδος περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου ως εύτρωτο ενώ το δεύτερο ως κινδυνεύον. Η Λίμνη αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές. Το 2010 η Μονή Κύκκου γνωστοποίησε την απόφασή της για «την άμεση κένωση και αποξήρανση του φράκτη και εν συνεχεία την ισοπέδωση και καθαρισμό του χώρου». Η άμεση αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών απέτρεψε κάτι τέτοιο (Υγρότοποι της Κύπρου-Λίμνη Μαγκλή).

Η απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου 2010-2011 έκανε αναφορά στη διατήρηση της Ζώνης Δα3 μόνο για τη λεκάνη της Λίμνης, και η ένταξη της υπόλοιπης ιδιοκτησίας σε Οικιστική Ζώνη Κα6. Αποφασίσθηκε επίσης η εισαγωγή γενικής πρόνοιας στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, ώστε σε περίπτωση αίτησης για διαχωρισμό οικοπέδων σε ιδιοκτησίες του ιδίου ιδιοκτήτη σε γειτονικούς χώρους, το ποσοστό του ανοικτού δημόσιου χώρου που θα παραχωρείτο από τους χώρους αυτούς, να θεωρηθεί ότι παραχωρείται στο τμήμα της ιδιοκτησίας όπου υφίσταται η Λίμνη, με στόχο την απόκτηση από το δημόσιο της λεκάνης της Λίμνης και του απολύτως αναγκαίου περίγυρου. Η Λίμνη εμπίπτει σε Προσωρινά Απαγορευμένη Περιοχή Κυνηγιού.

 

Πρόταση για αξιοποίησή της λίμνης

Το 2015 η Κυπριακή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι έκανε πρόταση  αξιοποίησης της Λίμνης Μαγκλή με την δημιουργία υδάτινου στίβου ενσύρματου θαλάσσιου σκι και wakeboard από την Κυπριακή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι  (ΚΟΘΑΣκι) και τον Όμιλο Θαλασσίου Σκι Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει η πρόταση, η  Λίμνη Μαγκλή η οποία ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Λακατάμειας και είναι ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Κύκκου, διαθέτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές και εχέγγυα για την δημιουργία υδάτινου στίβου ενσύρματου θαλασσίου σκι και wakeboard.  Οι λόγοι που στηρίζουν την πιο πάνω πρόταση είναι διότι τα φυσικά χαρακτηριστικά, οι διαστάσεις και η χωροταξική θέση της Λίμνης, παρέχουν τις προδιαγραφές για μία όχι μόνο βιώσιμη αλλά και αυτοσυντήρητη ανάπτυξη. Η ροή νερού προς την λίμνη και η εκροή νερού προς τον Πεδιαίο ποταμό σε περίπτωση υπερχείλιση της, αποτελούν ιδανικά χαρακτηριστικά για την δημιουργία αυτού του υδάτινου στίβου. Επιπλέον, το θαλάσσιο Σκι & Wakeboard αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ραγδαία αναπτυσσόμενα αθλήματα στο κόσμο, όπου αυτού του είδους ανάπτυξή στη ενδοχώρα (Λευκωσία) θα είναι κάτι το πρωτοποριακό. Όπως αναφέρει η πρόταση, με την πρόταση αξιοποίηση της λίμνης, διασφαλίζεται η ύπαρξη της λίμνης με την υφιστάμενη πανίδα και χλωρίδα στο διηνεκές. Η τοπιοτέχνηση της λίμνης περιμετρικά με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο ως φυσική προέκταση του γειτνιάζοντα γραμμικού πάρκου, θα αναβαθμίσει την όλη περιοχή και θα αξιοποιήσει θετικά την αδρανή λίμνη. Αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης προς την άθληση μεγάλου μέρους όχι μόνο του τοπικού πληθυσμού (από 5-75 ετών), αλλά και αθλητικού τουρισμού με την διεξαγωγή εθνικών και διεθνών αγώνων.

Φώτο Γκάλερι

Image