Πράσινη Συμφωνία

Image

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία “Green New Deal“ είναι πλέον η προσδιορισμένη ευρωπαϊκή πολιτική και έχει εξαγγελθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ursula von der Leyen, τον Δεκέμβριο του 2019. Σε αυτή τη νέα συμφωνία επιδιώκεται η κλιματική ουδετερότητα (μηδενικές εκπομπές) μέχρι το 2050.

Η Πράσινη Συμφωνία υποστηρίζεται από επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, βιώσιμες λύσεις και νέες επιχειρήσεις, και μπορεί να αποτελέσει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ. Η συμμετοχή και η δέσμευση του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων μερών έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία της1.

Πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μια δίκαιη και κοινωνικά εξισορροπημένη μετάβαση. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε κανένα άτομο και καμία περιφέρεια να μην μείνει έξω από τον μεγάλο μετασχηματισμό του μέλλοντος.

Και όμως η Κατεχόμενη Πατρίδα μας παραμένει ακόμη σήμερα εκτός!!!

Η μονάδα μέτρησης για τις μηδενικές εκπομπές είναι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις καθημερινές μας συνήθειες (βλ. αποτύπωμα, εδώ).

Οι ποσότητες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ΕΕ για το έτος 2018 ανερχόντουσαν στα 3,7 δις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% παγκοσμίως. Διαπιστώνεται μια μείωση περίπου στο 20% συγκριτικά με το έτος του 1990.

 

Οι ποσότητες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην Κυπριακή Δημοκρατία (Ελεύθερες Περιοχές) ανέρχονται για το έτος 2018 στα 8,9 εκ., οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,24% της ΕΕ και στο 0,024% παγκοσμίως.

Επισημαίνεται, ότι στα Κατεχόμενα δεν καταγράφεται ποσότητα παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα CO2!!!

 

 Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας“ θα πρέπει άμεσα να συμπεριλάβει και τα Κατεχόμενα (ακόμη και πριν την λύση), ούτως ώστε να ενταχθεί στην πολιτική της ΕΕ για την Πατρίδα μας και ο νέος πυλώνας “επανένωση οικοσυστήματος τώρα“ με τον σχεδιασμό μιας “Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας“...

 

  

Πηγές-Επεξηγήσεις

 

1- Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

 

Φώτο Γκάλερι

Image