Λαζαρή Χρίστος

Image

Επιχειρηματίας. Δραστηριοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε εκ του μηδενός  αμύθητη περιουσία του στον τομέα της αγοράς ακινήτων (real estate).

 

Ο Κρις Λάζαρι (Chris Lazari) - Χρίστος Λαζαρή το ελληνικό του όνομα - γεννήθηκε στις 29 Μαϊου 1946 στο χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού. Σε ηλικία 16 ετών, μαθητής του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού και συμμαθητής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, επιβιβάστηκε σ’ ένα πλοίο, έχοντας στις τσέπες του λιγότερο από 20 λίρες, όταν έμαθε ότι οι άνθρωποι που τον μεγάλωσαν δεν ήταν οι βιολογικοί γονείς του. Έφτασε στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Κολλέγιο Hackney . Για να πληρώνει τα δίδακτρα του έπλενε πιάτα δουλεύοντας ως γκαρσόνι στο εστιατόριο White Tower στην οδό Percy, όπου δειπνούσαν οι Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor και Norman Wisdom.

 

Σε ένα από τα κυπριακά καφέ του βόρειου Λονδίνου όπου δούλευε έγινε φίλος με την κόρη του ιδιοκτήτη, Μαίρη με την οποία παντρεύτηκαν το 1965. Ο γάμος του, είπε, ήταν «η καλύτερη συναλλαγή που έχω κάνει ποτέ». Με την ενθάρρυνση της Μαίρης, μεταπήδησε από  ηλεκτρολόγος μηχανικός στο σχέδιο μόδας για να ξεκινήσει αργότερα μια βιοτεχνία γυναικείων ρούχων, το Drendie Girl. Το  1969  δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής γυναικείων φορεμάτων με την επωνυμία Christy Gowns. Καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, αγόρασε γραφεία και καταστήματα, μετακομίζοντας στην πολύ ακριβή αλλά πολύ προσοδοφόρα αγορά του κεντρικού Λονδίνου.

 

Μέχρι το 2002, ο Λαζαρή ήταν ο ιδιοκτήτης σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις πολυσύχναστες οδούς του Λονδίνου, Μέιφεαρ, Μπέικερ Στριτ και Τότεναμ Κορτ Ρόουντ. Το 2014 αγόρασε για 135 εκατομμύρια λίρες το κτιριακό συγκρότημα Μπράουνσγουικ Σέντερ (Brunswick Center), το οποίο αποτελείται από 45 καταστήματα λιανικής πώλησης, ένα χώρο κινηματογράφου και 408 διαμερίσματα.

 

Συνολικά η εταιρεία του (Lazari Investments) έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητα 230.000 τετραγωνικών μέτρων, κυρίως χώρους γραφείων. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, η αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (Μάιος 2014).

 

Ο Κρις Λάζαρι πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Λονδίνο στις 27 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 69 ετών. Από τον γάμο με του με τη Μαρίτσα Λάζαρι απέκτησε τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), που δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

 

Το αεροπλανάκι

Όταν μετά το 2013 ξέσπασε το σκάνδαλο των διακινήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη με τζετ διαφόρων ρώσων ολιγαρχών (Λεμπέντεφ -Ριπουλόβλεφ) ο Κρις Λαζαρί με μια ανακοίνωση που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά ανέφερε ότι αναλαμβάνει τα έξοδα διάθεσης για χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

 

Βλέπε: Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για μετακινήσεις Προέδρου

 

Γραπτή δήλωση του κ. Λαζαρή στις 13 Ιουνίου 2014 ανέφερε  ότι "λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μου και θέλοντας να εκφράσω έμπρακτα τη στήριξή μου στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού φίλου μου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μέσα στο πλαίσιο των οποίων προκύπτουν και συχνότατες επισκέψεις στο εξωτερικό, αποφάσισα όπως αναλάβω τα έξοδα διάθεσης για χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου όταν κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο".

Ο κ. Λαζαρή προσέθεσε  ότι "είναι σε όλους γνωστό ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με συνδέει μακρά φιλία εδώ και δεκαετίες και αυτό αποτελεί το μόνο κίνητρο για την απόφασή μου αυτή μέσα στο πλαίσιο της επιθυμίας μου να στηρίξω έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλει".

Στην πορεία βέβαια διαφάνηκε ότι μετά το 2015 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέρα από τα τζετ διαφόρων Ρώσων Ολιγαρχών, διακινούνταν και με τζετ Σαουδάραβα ο οποίος είχε αποκτήσει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

 

 

Πηγή:

www.polignosi.com