Πατσαλής Φίλιππος

Υπουργός Υγείας

Image

Γιατρός-Πολιτικός. Ο Φίλιππος Πατσαλής γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1962 στην Αθηένου. Σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους MA, MPh και διδακτορικό PhD στην ανθρώπινη γενετική από το Κολλέγιο Σίτυ της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ειδικεύτηκε στο Memorial Slοan-Kettering Cancer Center και στο Cornell Medical Center. Είναι νυμφευμένος με την Παναγιώτα Πατσαλή και έχει μία κόρη και δύο υιούς. 


Πολιτική διαδρομή

Στις 14 Μαρτίου 2014 διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 26 Ιουλίου 2015. Αποχώρησε μετά από δική του παραίτηση για προσωπικούς λόγους.

 

Ιατρική

Έλαβε επαγγελματική άδεια στις ειδικότητες κυτταρογενετικής και μοριακής γενετικής από το New York Department of Health, από το American Board of Bioanalysis και από το College of American Pathologists.[2] Επέστρεψε στην Κύπρο το 1993.[2] Δημιούργησε και διεύθυνε το Τμήμα Κυτταρογενετικής στο υπό ίδρυση τότε Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.[2] Το 2007 ανέλαβε ως Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.[2] Επιπρόσθετα, είναι καθηγητής γενετικής και Provost (Γενικός Διευθυντής) στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου και του έχουν δοθεί τιμητικά τίτλοι καθηγητή σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

 

Συμμετέχει σε πολλές ακαδημαϊκές και διοικητικές δραστηριότητες στην Κύπρο και διεθνώς (π.χ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου, Διοικητικός Σύμβουλος του European Cytogeneticists Association, Διοικητικός Σύμβουλος του European Society of Human Genetics κ.ά.).[2]

 

Έχει εξασφαλίσει δεκάδες ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του πιο σημαντικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ERC Advanced Grant, το οποίο δίδεται σε πολύ λίγους ανώτερους επιστήμονες της Ευρώπης με μοναδικό κριτήριο την αριστεία. Έχει διορισθεί σε πολλά Συμβούλια Έκδοσης (Editorial Board) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συνεισφέρει κεφάλαια σε οκτώ βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικά πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature Medicine, Lancet, κ.α..

 

Ακόμη, είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία ανακάλυψε και έκανε πατέντα τη μέθοδο της μη-επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης για το σύνδρομο Down.[2] Έχει βραβευθεί με περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή βραβεία, όπως το Εθνικό Βραβείο Έρευνας το 2008, το Εθνικό Βραβείο Καινοτομίας το 2009, το Βραβείο Διακεκριμένου Απόφοιτου των ΗΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2011, το βραβείο Άνδρας της Χρονιάς 2011 καθώς και το Αργυρό Μετάλλιο του Κοινοβουλίου το 2012, το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.[2]

 

Το 2013 βραβεύτηκε με το εθνικό βραβείο της Κύπρου για τη διάκριση, την επιστημονική του αριστεία και για την εξασφάλιση του ERC Advanced Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

 

NIPD Genetics

Ο Φίλιππος Πατσαλής ίδρυσε την εταιρία NIPD Genetics που ειδικεύεται στον τομέα της βιοτεχνολογίας.  

 

H NIPD GENETICS είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που σκοπό έχει την έρευνα, την ανάπτυξη και την διάθεση γενετικών υπηρεσιών. Είχε αρχικά 70 μετόχους από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ειδικότερα, ασχολείται με απόλυτη επιτυχία με την έρευνα στον τομέα του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου (NIPT).

 

Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2011, ως θυγατρική εταιρεία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με έδρα την Λευκωσία, με πολλές φιλοδοξίες και με το όραμα της επιτυχίας. Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της NIPD Genetics, που αποτελείται από καταρτισμένους και διακεκριμένους επιστήμονες, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει το Νέας Γενιάς Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Τεστ VERACITY. Το τεστ VERACITY ανιχνεύει με ακρίβεια και ασφάλεια γενετικά σύνδρομα και παθήσεις, όπως είναι το Σύνδρομο Down, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω της ανάλυσης δείγματος αίματος από την έγκυο γυναίκα, που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής μεθόδου, βασισμένης στις πιο εξελιγμένες τεχνικές Μοριακής Γενετικής και Διαγνωστικής. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άλμα, με υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον.

Η NIPD GENETICS το Φθινόπωρο του 2021 πωλήθηκε σε ποσοστό 90% στη σουηδική Medicover. Η εταιρία αυτή θεωρείται ένας κολοσός των 20 δις στο χώρο της ιατρικής αφού διαθέτει δεκάδες ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ευρώπη και αλλού. Ο Φίλιππος Πατασαλής παρέμεινε γενικός διευθυντής της εταιρίας με ποσοστό 10%. Η έδρα της εταιρίας θα παραμείνει στην Κύπρο.   

 

 

Πηγές:

  • «Προηγούμενοι Υπουργοί». www.moh.gov.cy. Υπουργείο Υγείας.
  • «Βιογραφικό Σημείωμα». Υπουργείο Υγείας (Κύπρος). 1 Νοεμβρίου 2014.
  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image