Αττεσλής Στυλιανός

Ο λεγόμενος και μάγος του Στροβόλου

Image

Άτομο που απασχόλησε πολλές φορές την Κυπριακή Κοινωνία για τις "υπερφυσικές του ιδιότητες". Γεννήθηκε 12 Δεκεμβρίου 1912 και πέθανε στις 26 Αυγούστου 1995 στη Λευκωσία. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Λευκωσία στην περιοχή Στροβόλου. Ο κόσμος αναφέροντας τον Αττεσλή, τον θεωρούσε σαν ένα «μάγο», κάτι αρκετά εξωπραγματικό για την Κυπριακή κοινωνία (Δάσκαλος Στυλιανός Αττεσλής: Κύκλος εσωτερικής διδασκαλίας).

 

 

Σύμφωνα με το  βιογραφικό λεξικό Κουδουνάρη (1968) ο Στέλιος Αττεσλής σπούδασε στην Αγγλία και ήταν κάτοχος των διπλωμάτων Master of  Metaphysical Sciences, Master of Psychotherapy, Doctor of Divinity και Doctor of Philosophy. Εργάστηκε στο Κρατικό Τυπογραφίο της Κύπρου, αλλά πέρασε επίσης μερικά χρόνια και στην Αφρική. 

 

Η παιδική του ζωή ήταν γεμάτη εκπλήξεις για τους μεγάλους, αφού αρκετές φορές άφησε τους γονείς και τους δασκάλους του άφωνους, όταν έλυε δύσκολα προβλήματα ή μετάφραζε κείμενα γραμμένα σε άγνωστες γι’ αυτόν γλώσσες. Γύρω από τον Αττεσλή είχαν μαζευτεί αρκετά άτομα τα οποία μελετούσαν διάφορα "υπερφυσικά φαινόμενα" και όλοι τον αποκαλούσαν δάσκαλο. Οργάνωσε μάλιστα, γύρω του ένα κύκλο από έμπιστους μαθητές και τους ονόμαζε «οι ερευνητές της αλήθειας.» Οι σειρές βιβλίων του που έχουν δημοσιευθεί είναι βασισμένες στην πρακτική και την περισυλλογή του «Διδασκάλου» τους. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον επισκέπτονταν για συμβουλές. 

 

Είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Λάρνακα, αφού το ζεύγος Μάρως και Παύλου Βαλδασερίδη ήταν φίλοι του κι έκαναν συχνές συναντήσεις. Μάλιστα, στο σπίτι τους είχαν και  πίνακες που ζωγράφισε ο Αττεσλής. Ο Παύλος Βαλδασερίδης διόρθωνε κατά καιρούς κείμενα του Στέλιου Αττεσλή. Κάθε 15 μέρες ο Δάσκαλος έδινε μαθήματα στην οικία Βαλδασερίδη ή Πασκοτίνι, όπως είναι επίσης γνωστή.

 

Ο Κυριάκος Γ. Μακρίδης έγραψε τρια βιβλία για τον Αττεσλή με τίτλο «Ο Μάγος του Στροβόλου» βοηθώντας αύξηση της αποδοχής του και της αύξησης της φήμης του. Καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Αττεσλής απόλαυσε και τη μουσική (βιολί και πιάνο), την ποίηση το γράψιμο, την ζωγραφική, την κηπουρική και την μελέτη των γλωσσών. Ο ίδιος έγραψε ποίηση με το ψευδώνυμο Στέλιος Αχάτης και έδωσε σειράν διαλέξεων επί θεμάτων Μεταφυσικής (Δάσκαλος Στυλιανός Αττεσλής: Η αλήθεια για την ζωή και τον θάνατο). Είναι  συντάκτης διάφορων βιβλίων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήρθαν να τον συναντήσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο στη Στοά του Στροβόλου, για να ακούσουν τις διαλέξεις του και να επιδιώξουν θεραπεία.

 

 

Βιβλία του

 

  • The Parables and Other Stories (1991)
  • The Esoteric Teachings: A Christian Approach to Truth (1992)
  • The Esoteric Practice: Christian Meditations and Exercises (1994)
  • The Symbol of Life (Das Symbol Des Lebens) (1998)
  • Joshua Immanuel the Christ: His Life on Earth and His Teaching (2001)
  • Words of Truth (2010)

 

 

Πηγές: 

Φώτο Γκάλερι

Image