Λιβέρδος Νίκος

Image
Ο Νίκος Ι. Λιβέρδος γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1937. Μετά το Δημοτικό Σχολείο φοίτησε στο Γυμνάσιο Κερύνειας και αποφοίτησε το 1956. Σπούδασε φιλολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απεβίωσε, την 1η Οκτωβρίου 1994, ύστερα από καρδιακή προσβολή.
 
Καθηγητής 
Το 1961 διορίστηκε ως καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Παρακολούθησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Υπήρξε μέλος του ΣΑΓΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, από το 1968 - 1974, σε διάφορα αξιώματα και υπεύθυνος της εκδόσεως του περιοδικού του ΣΑΓΚ Πολιτισμός (1968 -1974) και ιδρυτικό μέλος της ΠΑΕΚ Κερύνειας (1952).
 
Ομιλητής σε πολλές συνεστιάσεις του Σ.Α.Γ.Κ., δίδαξε θεατρικά έργα στο Γυμνάσιο (25η Μαρτίου 1966, Ρήγας ο Βελεστινλής) και στο Σ.Α.Γ.Κ. Είπε πανηγυρικούς κατά τις εθνικές επετείους στο Γυμνάσιο, στο Σ.Α.Γ.Κ. και χαιρετισμούς προς τους Αποφοίτους του Γυμνασίου.
 
Αδούλωτη Κερύνεια 
Μετά την τουρκική εισβολή υπήρξε ο Γραμματέας του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.
 
Ο Νίκος Λιβέρδος διακρίθηκε και ως συγγραφέας και ως μεταφραστής. Το θεατρικό του έργο «Ο Δρόμος της Τιμής» (Ο Αχυρώνας του Λιοπετρίου), που ανεβάστηκε την 1η Απριλίου 1974, στο κινηματοθέατρο Κατσελλή άφησε άριστες εντυπώσεις. Είναι εμπνευσμένο από τον Αγώνα του 1955-59 και ήταν αφιερωμένο εις την μνήμην του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή και τη θυσία των παλικαριών της ΕΟΚΑ.

Ο Νίκος Λιβέρδος ενυμφεύθη την Μάρω Χριστοδουλίδη και απέκτησε δύο υιούς, τον Γιάννη και τον Χρίστο.

Μετά την εισβολή υπηρέτησε στη Λευκωσία, στο Δάλι, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και με την προαγωγή του στη θέση Διευθυντή στη Ξενοδοχειακή Σχολή Παραλιμνίου. 


Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image