Χάουαρντ Τζον Κουρτουά

Ο πρώτος γενικός εισαγγελέας επί Αγγλοκρατίας

Image

Νομικός. Ο πρώτος γενικός εισαγγελέας της Κύπρου επί  Αγγλοκρατίας. Ο σερ Τζον Κουρτουά Χάουαρντ - Sir John Curtois Howard γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1887 και πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1970. Ξεκίνησε την καριέρα του ως Άγγλος δικηγόρος και αφού πέρασε από την Κύπρο στη συνέχεια πήρε προαγωγή και υπηρέτησε ως ο 27ος αρχιδικαστής της Κεϋλάνης.

 

Ο John Curtois Howard υπηρέτησε στην Κύπρο ως δικηγόρος του Βασιλιά την περίοδο 1924- 1925. Την ίδια χρονιά υιοθετήθηκε ο θεσμός του γενικού εισαγγελέα στην Κύπρο και ήταν ο πρώτος γενικός εισαγγελέας κατά την περίοδο 1925-1926. Τον διαδέκτηκε ο Charles Cyril Gerahty από το 1926 έως και 1929.

 

Ο Χάουαρντ γεννήθηκε στο Σπάλντινγκ του Λίνκολνσαϊρ, από τον Φιτζ Άλαν Χάουαρντ και την Έντιθ Θάκερ. Σπούδασε στο Uppingham School και στο Clare College του Cambridge. Αρχισε να εργάζεται ως  δικηγόρος ένα χρόνο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η καριέρα του διακόπηκε όταν κλήθηκε να υπηρετήσει για έξι χρόνια στον βρετανικό στρατό.

 

Μετά τον πόλεμο, δέχτηκε  θέση στην Αποικιακή Νομική Υπηρεσία, υπηρετώντας ως Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου. Μετά το 1926 υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας της Νιγηρίας και Γενικός Εισαγγελέας της Χρυσής Ακτής (σήμερα Γκάνα).

 

Το 1936 προήχθη σε Νομικό Γραμματέα της Κεϋλάνης. Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, από το 1953-57, ήταν πρόεδρος του Αστυνομικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Ο Χάουαρντ ανακηρύχθηκε σε ιππότη το 1942.

 

 

Πηγές: