Αρβανιτάκης Γεώργιος

Image

Μουσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917 και πέθανε το 2002. Παρακολούθησε για δυο χρόνια νομικές σπουδές, τις οποίες όμως εγκατέλειψε για να επιδοθεί στη μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείον Αθηνών και στην Ecole Normale de Musique του Παρισιού.

Ο πατέρας του ήταν ο Λέανδρος Αρβανιτάκης (Σίφνος 1823 Χάλκη 1892) ο οποίος είχε και μια κόρη, την σπουδαία ηθοποιό Μαρία Αρβανιτάκη (Μαίρη Αρώνη) Λόγιος και συγγραφέας. Ο Λέανδρος σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Ιεροσολύμων και κατόπιν της ΧάλκηςTo οικουμενικό πατριαρχείο τον ανακήρυξε διδάσκαλο του ΓένουςΈγραψε 

την Ιστορία των Ελληνικών Γραμμάτων από τους αρχαίους χρόνους έως το 1453

 

Το 1948 μια συγκυρία έφερε στην Κύπρο τον Γιώργο Αρβανιτάκη για συναυλίες. Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου Μαρία Παναγιώτη Ιωάννου τον προσκαλεί ν' αναλάβει την τάξη του Πιάνου στην Αμμόχωστο. Ο Αρβανιτάκης αποδέχεται με την ενδόμυχη επιθυμία να φύγει για την Ευρώπη. "Ηρθα προσωρινά αλλά έμεινα 50 χρόνια". Αγάπησε πολύ την Κύπρο και πρόσφερε τα μέγιστα στην παιδεία και τον πολιτισμό. Εκατοντάδες παιδιά πέρασαν από τα χέρια του μαθαίνοντας πιάνο. Εκατοντάδες παιδιά μορφώθηκαν, καλλιεργήθηκαν κι αγάπησαν τη Μουσική.

Το 1953 ίδρυσε στη Λευκωσία την Ελληνική Μουσική Ακαδημία. 

 

Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Έδωσε πολλά ρεσιτάλ πιάνου και πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες. Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου κι έδωσε πολλές διαλέξεις για μουσικά θέματα. Στον τομέα της σύνθεσης συνέθεσε έργα για πιάνο, τραγούδια και μουσική για θεατρικά έργα. Σύζυγός του ήταν η Ναταλία Αρβανιτάκη, το γένος Συμεών Μιχαηλίδη, από την Αμμόχωστο. Έκαναν δύο γιους τον Λέανδρο και τον Κωνσταντίνο.

 

Το 1973 έγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ "Το αρχαίο καράβι της Κερύνειας" το οποίο περιέχει σπάνιο υλικό από την Κερύνεια τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 και τις προσπάθειες ανέλκυσης του ναυαγίου, την αποκατάσταση του καραβιού και την τοποθέτηση του σε μουσειακό χώρο στο κάστρο της Κερύνειας. 

 

Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Πηγές

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Γιώργος Αρβανιτάκης, Ο Καλλιτέχνης, ο παιδαγωγός, ο ανθρωπος, Βάντα Οικονόμου, Εκδόσεις Αφή.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image