Κακουράτου Δώρα

Ηθοποιός - Θιασάρχης

Image

Ηθοποιός και θιασάρχης. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Δεκεμβρίου 1944. Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Φοίτησε στο γυμνάσιο της Λεμεσού μέχρι την τετάρτη τάξη και συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές αργότερα στην Αθήνα, φοιτώντας σε νυκτερινό γυμνάσιο της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

 

Πριν πάει στην Αθήνα για σπουδές, είχε ήδη ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, από την ηλικία των 15 χρόνων, μετέχοντας στον θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών».

 

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών της στην Αθήνα επέστρεψε στην Κύπρο, όπου αρχικά συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) για 4 περίπου χρόνια. Συνεργάστηκε ύστερα με το «Θίασο Γέλιου» του Νίκου Παντελίδη, τη «Μουσική Σκηνή» και το «Θίασο Παπαδημήτρη». Το 1975 ίδρυσε δικό της θίασο που είχε έδρα του τη Λευκωσία, αλλά περιόδευε και σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Κατά καιρούς ο «Θίασος Δώρας Κακουράτου» συνεργάστηκε με τον «Θίασο Παπαδημήτρη», έως ότου αποφάσισαν να ενώσουν τους θιάσους τους.

 

Όπως έγραψε  ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης: "Η καριέρα της Δώρας Κακουράτου συνδέθηκε απόλυτα με τον άνθρωπο που χαρακτήρισε την ημέρα του θανάτου του ως τον Αριστοφάνη της Κύπρου, δηλαδή τον Δημήτρη Παπαδημήτρη".


Η «Μπαζούκα» στα 1964 ήταν η επιθεώρηση που άφησε εποχή τη δεκαετία του 1960. Σ΄ αυτή την επιθεώρηση η Δώρα καθιερώθηκε. Η Δώρα Κακουράτου ήταν η ηθοποιός που υποδύθηκε τους περισσότερους ρόλους που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημήτρης, με τον οποίο μάλιστα φωτογραφήθηκε ως νύμφη (κι εκείνος γαμπρός) σαν αποφάσισαν να παντρέψουν τους θιάσους τους.

 

Η Δώρα Κακουράτου διακρίθηκε γενικά για τους κωμικούς ρόλους που κλήθηκε να υποστηρίξει, αναδείκνύοντας το πηγαίο της ταλέντο που διέθετε να κάνει τον κόσμο να γελά. Γι αυτό ως ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.  

 

Προσωπική ζωή

«Το θέατρο ήταν στη ζωή μου πιο πάνω από το καθετί. Κι από έρωτες, και απ’ όλα. Αρραβωνιάστηκα, άλλωστε, δύο φορές, αλλά χώρισα και τις δύο – την πρώτη φορά επειδή μου τέθηκε το δίλημμα περί οικογενειακής ζωής και θεάτρου. Αγαπώ, όμως, πολύ τη δουλειά μου! Και δεν θα την άφηνα για τίποτα στον κόσμο», είχε δηλώσει στο περιοδικό DownTown. 

 

Θέατρο 

Η Δώρα Κακουράτου έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά θεατρικά έργα σ' όλα αυτά τα χρόνια που θητεύει στο κυπριακό θέατρο, κυρίως σε επιθεωρήσεις, είδος στο οποίο έχει διαπρέψει. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με το κυπριακό ραδιόφωνο και με την τηλεόραση, όπου έχει πάρει μέρος σε πολλά θεατρικά έργα (κυρίως ηθογραφίες) και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές. Η τελευταία προσπάθεια της σε θεατρικό είδος πέρα από την επιθεώρηση, ήταν η παρουσίαση από τον θίασό της (με συνεργασία και του Φώτου Φωτιάδη) της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, το καλοκαίρι του 1986, με την ίδια στον κύριο ρόλο.

 

Τηλεόραση

Η Δώρα Κακουράτου έγινε επίσης  γνωστή μέσα από διάφορες σειρές στις οποίες συμμετείχε ή και πρωταγωνίστησε στην Τηλεόραση. 

 

 

Η Δώρα Κακουράτου ασχολήθηκε  και με την ποίηση. Το 1965 εξέδωσε τη συλλογή Πετάγματα.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. My Life: Όσα δεν ξέρεις για τη Δώρα Κακουράτου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image