Κατσώνης Κώστας

Image

Εκπαιδευτικός- συγγραφέας. Ο Κώστας Κατσώνης γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας το 1949. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά   (M.Ed.), στο Trenton College of New Jersey των ΗΠΑ.  Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παιδική-νεανική λογοτεχνία.   Από το 1971 ως το 1988 υπηρέτησε ως δάσκαλος σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Στο διάστημα 1978-1983 εργάστηκε με απόσπαση ως υπεύθυνος- συντονιστής του Δημητρίειου Πολιτιστικού Κέντρου της Λάρνακας. Από το 1988 εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, την οποία σήμερα υπηρετεί από τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης, με ειδικά καθήκοντα στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Έχει  μια μακρά ενασχόληση με την παιδική και νεανική λογοτεχνία, αρχικά ως γραμματέας και σήμερα ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Έχει γράψει διάφορες μελέτες  για  την κυπριακή παιδική λογοτεχνία, που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς  στο περιοδικό Ανέμη (ετήσια έκδοση ΚΣΠΝΒ), στην Παιδική Φιλολογία (έκδοση ΚΣΠΝΒ), σε ελλαδικά περιοδικά, όπως οι Διαδρομές και Έρευνα, σε κυπριακές εφημερίδες κτλ. Εξέδωσε τα έργα :

 

  1. Ελάτε να γνωρίσουμε την Κύπρο, έκδοση υπουργείου Παιδείας Κύπρου για τα παροικιακά σχολεία της Μ. Βρετανίας, Λευκωσία 1992.
  2. Μιλήματα κι αντιμιλήματα (ποίηση), Λάρνακα 1993
  3. Μορφές της Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας (μελέτες, συλλογική έκδοση), Λευκωσία 1996
  4. Η Μελίνα της Κερύνειας (διηγήματα για μεγάλα παιδιά), εκδόσεις Κ. Επιφανίου, Λευκωσία, 2003
  5. Η Κύπρος στους δρόμους της Ιστορίας, Λάρνακα 2002/2007
  6. Νεότερες εξελίξεις στη λογοτεχνία της Κύπρου για παιδιά και νέους, εκδόσεις Πάργα, Αθήνα 2003
  7. Πρόσωπα και θέματα της κυπριακής παιδικής και  νεανικής λογοτεχνίας, εκδόσεις Πάργα, Αθήνα 2003
  8. Γράμμα από τον ουρανό (διηγήματα), Εκδόσεις Πάργα, Λευκωσία 2006

 

Έχει επίσης στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό σχολικών εγχειριδίων για τα Κοινωνικά Θέματα του Δημοτικού Σχολείου (Ιστορία, Γεωγραφία, Αγωγή του Πολίτη) και για την Ιστορία της Κύπρου στη Μέση Εκπαίδευση (Γ΄Λυκείου), τα οποία εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του  Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και προβληματισμού Ο Κύκλος, που εκδιδόταν στη Λάρνακα από το 1980-1986. Από το 1989 συμμετέχει στην ομάδα έκδοσης της ετήσιας επιθεώρησης κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας Ανέμη, που εκδίδει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, ενώ παράλληλα έχει στο ενεργητικό του και την επιμέλεια διαφόρων περιοδικών εκδόσεων και λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει επίσης αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ και μετέπειτα της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ  έχει να επιδείξει σημαντική  πολιτιστική δραστηριότητα ως αξιωματούχος ή μέλος διαφόρων πολιτιστικών επιτροπών, σωματείων και ομίλων στην πόλη της Λάρνακας και στη γενέτειρά του Αραδίππου (Πολιτιστική Επιτροπή Δήμου Αραδίππου, Επιτροπή Εκδόσεων Δήμου Λάρνακας κτλ.)

Φώτο Γκάλερι

Image