Παττίχης Κυριάκης

Ο μεγαλύτερος έμπορος Χαρουπιών

Image

Ο Κυριάκης Παττίχης γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Κάτω Δρυς. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Λάρνακας, αλλά όταν πέθανε ο πατέρας του σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στην Γαλλία όπου πωλούσε κεντήματα για να συντηρήσει την οικογένειά του. Επέστρεψε μετά από μερικά χρόνια στην Κύπρο και ξεκίνησε από το σπίτι του, στον Κάτω Δρυ, το εμπόριο των χαρουπιών. Γιος του είναι ο Χριστάκης Παττίχης ο οποίος ιδρυσε αργότερα τη φαρμακοβιομηχανία Remedica

 

Εμπόριο

Ο Κυριάκης Παττίχης μάζευε τα χαρούπια (βλέπε λήμμα Τεράτσια)  που αγόραζε από τις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, και αφού τα συσκεύαζε σε σακιά τα μετάφερε χρησιμοποιώντας κυρίως καμήλες στο παραθαλάσσιο χωριό Ζύγι, που τότε ήταν απλώς ένας πολύ μικρός συνοικισμός. Το όνομα Ζύγι το πήρε διότι εκεί οι διάφοροι χαρουπέμποροι ζύγιζαν τα χαρούπια τους υπό την εποπτεία του αρχών της Βρετανικής αποικίας. Τα φόρτωναν μετά από την αποβάθρα του Ζυγίου σε μαούνες και τα έπαιρναν σε μικρά πλοία και καΐκια που περίμεναν στο αγκυροβόλιο, για να τα μεταφέρουν σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης αλλά κυρίως στην Αγγλία (Βλέπε «Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου» του Νέαρχου Κληρίδη 1961).

 

Η εξαγωγή των χαρουπιών ήταν πολύ σημαντική για την χώρα μας διότι ήταν η κυριότερη πηγή συναλλάγματος, και εθεωρείτο ο «μαύρος χρυσός της Κύπρου». Ο Κυριάκης Παττίχης εξελίχτηκε σε ένα πολύ δραστήριο και ικανό επιχειρηματία και από το 1920, σε ηλικία 28 χρονών, άρχισε να εμπορεύεται τα χαρούπια σε όλη την Κύπρο. Περί το 1930 έκτισε στο Ζύγι εργοστάσιο για επεξεργασία των χαρουπιών - τον «χαρουπόμυλο του Παττίχη» που υπάρχει μέχρι σήμερα - για μετατροπή τους πριν την εξαγωγή σε πρώτη ύλη για ζωοτροφές και για γόμα που χρησίμευε ως πρώτη ύλη, μεταξύ άλλων, και για την κατασκευή των μαγνητοταινιών. Το 1949 με εργολάβο τον Θεοφύλακτο Μαυρομάτη, έκτισε τις αποθήκες για χαρούπια στην Οδό Πάφου στην Λεμεσό. Όσο ήταν εν ζωή, ο Κυριάκης Παττίχης ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος χαρουπιών στην Κύπρο, έχοντας αποθήκες και εργοστάσια από το Ριζοκάρπασο μέχρι την Πάφο, και εξήγαγε χαρούπια από τα λιμάνια της Αμμοχώστου, Ζυγίου, Λεμεσού και Πάφου.

 

Την 1η Ιουλίου 1952, ο Κυριάκης Παττίχης ίδρυσε την Εταιρεία K.N.K. PATTICHIS & CO. LTD, που είχε ως κύριο σκοπό την εμπορία και επεξεργασία των χαρουπιών, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, αξιοποιώντας την ακίνητή της περιουσία, η Εταιρεία έχει μετατραπεί σε κυρίως κτηματική Εταιρεία.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image