Αράχνη

Image

Γενική ονομασία όλων των αρθροπόδων που ανήκουν στην τάξη των αραχνοειδών. Οι αράχνες ανήκουν στην ομάδα Acarina. Έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τα έντομα, όπως η κατασκευή του εξωτερικού σκελετού, διαφέρουν όμως από αυτά στο ότι διαθέτουν τέσσερα ζεύγη ποδιών αντί τριών όπως τα έντομα. Οι μεγάλες αράχνες τρέφονται κυρίως με έντομα και για τον λόγο αυτό θεωρούνται ωφέλιμες. Το κυριότερο είδος μεγάλων αραχνών που απαντάται στην Κύπρο, σε τόπους σκοτεινούς όπου υπάρχει υγρασία, είναι το Chaetopelma sp.

 

Οι μικροσκοπικές αράχνες προξενούν σοβαρές ζημιές στα φυτά, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό τους είναι ευνοϊκές. Σε αδρές γραμμές μπορούμε να κατατάξουμε τις αράχνες, που λέγονται και ακάρεα ή τετράνυχοι σε τρεις γενικές κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας που προσβάλλουν:

 

1. Ακάρεα που προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή: Στην κατηγορία αυτή έχουμε την κόκκινη αράχνη των εσπεριδοειδών, το άκαρι των οφθαλμών και τη σκωριώδη αράχνη.

 

2. Ακάρεα που προσβάλλουν τα φυλλοβόλα οπωροφόρα: Εδώ ανήκει η κόκκινη αράχνη των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων.

 

3. Ακάρεα που προσβάλλουν τα λαχανικά: Στην κατηγορία αυτή ανήκει η κόκκινη αράχνη που προσβάλλει αρκετά είδη λαχανικών.

 

(δες και λήμμα ρόβα της κουφής)