Αρκόσπιννος

Image

Coccothraustes coccothraustes. Οικογένεια: Fringillinae. Ο αρκόσπιννος είναι το μεγαλύτερο και πιο χοντροκαμωμένο πουλί της οικογένειάς του που απαντάται στην Κύπρο, όπου έρχεται από την Ευρώπη για να διαχειμάσει. Έχει πολύ χοντρό και ισχυρό ράμφος για να σπάζει και τους πιο σκληρούς σπόρους, γι’ αυτό και το ονομάζουν και κοκκοθραύστη. Η κεφαλή του είναι μεγάλη και στρογγυλή, ο λαιμός του πολύ χοντρός κι η ουρά του πλατειά και τετράγωνη. Τα χαρακτηριστικά αυτά τον παρουσιάζουν σωματώδη, αν και το μέγεθός του δεν υπερβαίνει τα 7 εκατοστόμετρα.

 

Έχει χρώμα καφέ προς το πορτοκαλί στην κεφαλή, γκρίζο λαιμό, καφέ βαθύ στη ράχη, στην ουρά και στην κοιλιά, και μια πλατειά άσπρη ταινία στις φτερούγες και στην άκρη της ουράς του. Γύρω από τα μάτια έχει κατάμαυρη γραμμή που περνά από τη βάση του ράμφους του κι ενώνεται με το κάτω μέρος του λαιμού του που είναι κι εκείνο μαύρο.

 

Ο αρκόσπιννος κτίζει τη φωλιά του στα δέντρα και γεννά 3-5 αυγά που συνήθως επωάζει ο αρσενικός. Η φωνή του είναι πολύ διαπεραστική, ένα μονότονο τζικ-τζικ όταν πετά, που προκαλεί την προσοχή. Συναντάται σε μικρά κοπάδια, αρέσκεται δε να πετά ψηλά και να κάθεται στις κορφές των δέντρων. Τρέφεται με σπόρους, κυρίως του πεύκου, και τριμίθια που πολύ του αρέσουν, όμως τα μικρά του τα μεγαλώνει με έντομα. Συνήθως βρίσκεται στα βουνά και πολύ σπάνια στις πεδιάδες.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image