ΕΝΑΔ

Ένωση Νέων Αγίου Δομετίου

Image
Αθλητικό Σωματείο. Η Ένωση Νέων Αγίου Δομετίου είναι ένα από τα ιστορικότερα Σωματεία Καλαθόσφαιρας της Κύπρου Ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1937 όταν τα μέλη των τριών σωματείων (Νέας Γενεάς, Ομονοίας, Απόλλωνος) του Αγίου Δομετίου συνήλθαν εκείνη τη μέρα σε σύσκεψη για την πρόοδο των σωματείων και για την από κοινού συνεργασία για πληρέστερη μορφωτική και ηθική ανάπτυξη των μελών και γενικά ολόκληρης της κοινότητας του Αγίου Δομετίου, αποφασίζοντας να ενωθούν σε ένα σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ».
 
» Βλέπε ντοκιμαντέρ ΡΙΚ: ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου
 
Πρώτος της πρόεδρος, ήταν ο Χάρης Παπαϊωάννου, που παρέμεινε στο πόστο αυτό, μέχρι και το 1960 και δικαίως αποκαλείται ως «ο πατέρας της ΕΝΑΔ»!
 
Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, η ΕΝΑΔ, εκτός από αθλητική δράση, ανέπτυξε και έντονη κοινωνική δράση και όσον αφορά την κοιτίδα της, τον Άγιο Δομέτιο, δικαιολογημένα, έχει γίνει η ομάδα-σύμβολο του πρωτευουσιάνικου προαστείου!
 
Χρονιές-σταθμοί για την καλαθοσφαιρική ΕΝΑΔ, ήταν βέβαια οι αγωνιστικές περίοδοι 1968-69 και 1989-90, όταν η ΕΝΑΔ ανέβηκε στην κορυφή της Κυπριακής καλαθόσφαιρας, κατακτώντας τον Τίτλο της Πρωταθλήτριας!
 
Όπως βέβαια και η αγωνιστική περίοδος 1986-87, όταν η ομάδα του Αγίου Δομετίου, κατέκτησε το Κύπελλο!
 
Ποδόσφαιρο
Το 1965 η  ΕΝΑΔ λειτούργησε και ποδοσφαιρικό τμήμα και εντάχθηκε στις τάξεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ως ομάδα Β Κατηγορίας. Συμμετείχε στη Β΄ κατηγορία έως την περίοδο 1976-77  που τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Γ κατηγορία.
 
Συμμετείχε στη Γ΄ κατηγορίας έως την 1982/83 που τερμάτισε στην προτελευταία θέση και υποβιβάστηκε στα αγροτικά (τοπικά) πρωταθλήματα. Το καλοκαίρι του 1985 η ΚΟΠ  αποφάσισε τη δημιουργία της Δ κατηγορίας. Η ΕΝΑΔ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που επελέγησαν από τη ΣΤΟΚ  για να συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα της κατηγορίας και έτσι επέστρεψε στις τάξεις της ΚΟΠ. Την περίοδο 1992 -93 υποβιβάστηκε ξανά στα αγροτικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στην συνέχεια το ποδοσφαιρικό τμήμα ανέστειλε την λειτουργία του.
 
ΕΟΚΑ
Αρκετά μέλη της ΕΝΑΔ κατατάγηκαν και πολέμησαν ως εθελοντές στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης υπήρξαν μέλη της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59. Πιο γνωστό μέλος της ήταν ο Στέλιος Μαυρομμάτης
 
 
Πηγή:
  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image