Κατά την περίοδο αυτή προεξάρχει η προσπάθεια των Ελλήνων να απελευθερωθούν από τους Πέρσες. Στο επίκεντρο η προσπάθεια συντονισμού τους με τους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας και κυρίως τους Αθηναίους οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε ηγεμονεύουσα δύναμη του Ελληνισμού. Αρχικά με τον Ονησιλλο και αργότερα με τον Ευαγόρα οι Κύπριοι δίνουν τη μάχη κατά των Περσών αλλά δεν πετυχαίνουν εκτός από μικρές περιόδους την απελευθέρωση τους.
Η Σαλαμίνα αποτελεί το προπύργιο της αντίστασης κατά των Περσών κατά την Κλασική εποχή.
Ο ιστορικός Θουκυδίδης γράφει ότι το 478 π. Χ. οι Έλληνες έστειλαν στην Κύπρο στόλο (περισσότερα από 50 πλοία ) με ηγέτη τον Λακεδαιμόνιο στρατηγό Παυσανία που συνοδευόταν από τους Αθηναίους στρατηγούς Αριστείδη και Κίμωνα. Η νίκη τους εναντίον των Περσών ήταν εφήμερη, διότι μόλις ο στόλος απέπλευσε για τον Ελλήσποντο για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των Περσών, οι Πέρσες επανήλθαν στην εξουσία.
Αργότερα, το 459 / 8 π. Χ. οι Αθηναίοι ανέλαβαν δεύτερη στρατιωτική αποστολή στην Κύπρο, στέλλοντας στο νησί τον στρατηγό Χαριτιμίδη με 200 πλοία.
Ο Αθηναίος στρατηγός κατάφερε να απελευθερώσει αρκετές πόλεις. Απέτυχε όμως και αυτή η επιχείρηση, διότι ο αθηναϊκός στόλος έπλευσε τελικά προς την Αίγυπτο για να υποστηρίξει την επανάσταση που γινόταν εναντίον των Περσών, πιστεύοντας στο μεγάλο κέρδος που θα είχαν, αν αποσπούσαν την Αίγυπτο από την περσική κυριαρχία.
Οι Αθηναίοι ανέλαβαν και τρίτη εκστρατεία στην Κύπρο, το 450 – 449 π. Χ., στέλλοντας 200 πλοία, με αρχηγούς τον Αναξικράτη και τον Κίμωνα. Αυτοί, αφού νίκησαν το στόλο των Κιλίκων και των Φοινίκων στις ακτές της Πάφου, κατέλαβαν το Μάριον, απελευθέρωσαν τους Σόλους και πολιόρκησαν το Κίτιον. Ακολούθως οι Αθηναίοι αποφάσισαν να λύσουν την πολιορκία ( μετά το θάνατο του Κίμωνα ) και να ναυμαχήσουν στ΄ ανοικτά της Σαλαμίνας, όπου νίκησαν τους Πέρσες και τους Φοίνικες. Η νίκη αυτή αποδόθηκε στον Κίμωνα, για τον οποίο ελέχθη η φράση ΄΄ και νεκρός ενίκα΄΄. Επειδή οι Αθηναίοι έχασαν και τον στρατηγό Αναξικράτη, επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Βλέπε: Οικονομία της Κύπρου κατά την αρχαιότητα
Το 448 π. Χ. οι Αθηναίοι υπέγραψαν την « ειρήνη του Καλλία », σύμφωνα με την οποία τερματίζονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Ελλήνων και Περσών και η Κύπρος παρέμεινε στην περσική κυριαρχία. Αν και απέτυχαν οι Έλληνες να απελευθερώσουν το νησί, όλες αυτές οι προσπάθειες συνέβαλαν στη συνειδητοποίηση του γεγονότος πως το νησί αποτελούσε τμήμα του ελληνισμού.
Σε αποτυχία κατέληξε και ο « δεκαετής πόλεμος » ( 392/91 – 381 π. Χ. ) του βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα Α΄ για αποτίναξη του περσικού ζυγού, ενώ πραγματοποιήθηκε ο στόχος του να καταστήσει τη Σαλαμίνα κέντρο ελληνικού πολιτισμού.
Κύπριοι βασιλείς βοήθησαν με το στόλο τους τον Μακεδόνα βασιλιά Μεγάλο Αλέξανδρο στην πολιορκία της Τύρου ( 332 π. Χ. ), που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της ναυτικής δύναμης των Περσών. Ο Μέγας Αλέξανδρος αντάμειψε τους βασιλείς, αφού παρόλο που προσάρτησε το νησί στο κράτος του, τερματίζοντας την περσική κυριαρχία, τους άφησε να διαχειρίζονται ελεύθερα τις υποθέσεις τους.
Πηγή: