Αργύρης Νίκος

Image

Κύπριος μουσικός. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 19 Νοεμβρίου 1937. Ο πατέρας του ήταν ράφτης αλλά με πολλή αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για το βιολί, γι’ αυτό κι οι τρεις γιοι του, Νίκος, Στέλιος και Τίτος, ασχολήθηκαν από νωρίς με τη μουσική. Σε ηλικία 11 χρόνων, ο Νίκος άρχισε μαθήματα βιολιού με δάσκαλο τον Λουΐτζι Μαντανάρι, διπλωματούχο του Κονσερβατορίου του Μιλάνου. Τον Απρίλιο του 1954 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό του Μουσικού Συλλόγου «Μότσαρτ» στη Λευκωσία και τον ίδιο χρόνο πήγε στην Αγγλία για ανώτερες σπουδές. Φοίτησε στο Guildhall School of Music του Λονδίνου (1954-1958) και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του κέρδισε τα εξής βραβεία:

*Louis Pecskai Memorial Prize,

*Alfred Gibson Memorial Prize,

*Deposit fee Scholarship, και 

*School Violin Prize.

 

To 1958, ύστερα από εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος στο Royal College of Music του Λονδίνου, πήρε το Associate Certificate for Violin - Performing του Κολλεγίου.

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο τον ίδιο χρόνο, εργάστηκε για μια σχολική περίοδο (1958-59) ως καθηγητής της μουσικής στο Λανίτειο Γυμνάσιο της Λεμεσού. Ύστερα από υποτροφία που κέρδισε, συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο «Τσαϊκόφσκυ» της Μόσχας (1959-1965) με καθηγητές τους Τσιγκανώφ και Κουζνέτσωφ. Επέστρεψε πάλι στην Κύπρο μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του και για δυο χρόνια δίδαξε βιολί σε μαθητές των σχολείων της Λεμεσού, σε μαθήματα που παρέδιδε στο δημαρχείο της πόλης.

 

Το 1967 παρέμεινε άνεργος κι αποφάσισε να φύγει, μαζί με την οικογένειά του (τη σύζυγο και την κόρη του) για να βρει δουλειά στο εξωτερικό. Πήγε στα Σκόπια της τότε Γιουγκοσλαβίας, όπου εργάστηκε ως καθηγητής του βιολιού στο εκεί Κονσερβατόριο, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στη Συμφωνική Ορχήστρα και στην Ορχήστρα Δωματίου της πόλης αυτής. Με την Ορχήστρα Δωματίου ταξίδεψε κι εμφανίστηκε σε διάφορες χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ισπανία, Χιλή, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα, Κολομβία και Μεξικό.

 

Το 1971 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου και βρήκε δουλειά στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βέρνης. Έχει δώσει αρκετά ρεσιτάλ βιολιού κι έχει εμφανιστεί σε κονσέρτα κουαρτέτου εγχόρδων και άλλων ειδών μουσικής δωματίου.