Ταραμουντάς Χριστόδουλος

Δικηγόρος- Πολιτικός

Image

Δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1957 στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και πέθανε στις  8 Νοεμβρίου 2022. 

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνώνκαι εξασκούσε την δικηγορία ανελλιπώς από το 1982 μέχρι και την αφυπηρέτηση του τον Σεπτέμβριο του 2021.

 Υπήρξε εκ των πρωτεργατών για την διατήρηση και ανασύνταξη του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας, μετά την τουρκική εισβολή και την απώλεια της φυσικής έδρας του Συλλόγου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας από το 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

ΔΗΣΥ

Την περίοδο 1982-1993 διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) Κερύνειας. Την περίοδο 1993-2003 διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας του ΔΗΣΥ Κερύνειας. Την περίοδο 1995-2001 ήταν μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (ΠΕΠ). Ήταν επίσης μέλος του Τμήματος Νεολαίας του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.

 

Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2001 στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με τον ΔΗΣΥ για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Το 2004 διαφώνησε με τον ΔΗΣΥ σχετικά με την υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Παρόλο που δεν διαγράφηκε από τον ΔΗΣΥ αποχώρησε και μαζί με άλλα πρώην στελέχη του κόμματος ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων.

Στις 3 Ιουλίου 2005 αποτέλεσε ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ). Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2006 με το ΕΥΡΩΚΟ αλλά δεν εξελέγη.

 Στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποστήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα και  εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών.

 

Ήταν παντρεμένος με τη Στέφη Στεφάνου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, τη Μαρία και τον Κωνσταντίνο.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image