Ροδοθέου Αντρέας

Image

Επιχειρηματίας.  Ο Ανδρέας Ροδοθέου γεννήθηκε το 1956 στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά της Κερύνειας και είχε τρία αδέλφια. Μέχρι το θάνατο του κατοικούσε στο χωριό Αγροκηπιά της επαρχίας Λευκωσίας. Απόγονος Μικρασιάτικης οικογένειας. Ο πατέρας του, Ροδόθεος Χριστοφή ήταν γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ο ίδιος σε πολύ νεαρή ηλικία υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ Β. Το 1974 κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής ως ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ, έλαβε μέρος στις μάχες εναντίον των Τούρκων στον Πενταδάκτυλο με την 31 Μοίρα Καταδρομών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» και το δημοσιογράφο Μιχάλη Χατζηβασίλη "η πρώτη και τελευταία επαφή του Αντρέα Ροδοθέου με τη δικαιοσύνη ήταν το 1978, όταν είχε συλληφθεί με άλλους δύο για την απαγωγή του Αχιλλέα Κυπριανού, γιου του προέδρου Σπύρου Κυπριανού. Καταδικάστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος". 

 

 Η απαγωγή:

Ο Ροδοθέου σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας υπήρξε συνεργός του γιατρού Βάσου Παυλίδη ο οποίος απήγαγε τον Αχιλλέα Κυπριανού από το στρατόπεδο των ΛΟΚ στο Σταυροβούνι όπου υπηρετούσε. 

Ο Ροδοθέου το 1977 ήταν μόλις 21 ετών και είχε επιστρατευτεί από τον γιατρό Βάσο Παυλίδη σε έναν πυρήνα που στόχευε στη δημιουργία αντάρτικου στα κατεχόμενα. Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί και κρύπτες με οπλισμό. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας Χρ. Βενιαμίν, όταν ενημερώθηκε για αυτούς τους πυρήνες, κάλεσε παλαιούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ που πρωταγωνιστούσαν στη δημιουργία τους, να τους διαλύσουν καθώς υπήρχαν φόβοι ότι αυτό μπορούσε να προκαλούσε επέκταση της τουρκικής κατοχής. Ο Ροδοθέου είχε νυμφευθεί την αδελφή του Παυλίδη και ως πρώην καταδρομέας είχε θεωρηθεί χρήσιμος για το εγχείρημα. Ο Παυλίδης δεν είχε διαλύσει τη δική του ομάδα. Πληροφορίες από άτομα που έζησαν τα γεγονότα αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε καλέσει τότε στο Προεδρικό τον Ροδοθέου και του είχε ζητήσει πληροφορίες, καλώντας τον να τερματίσει την οποιαδήποτε μυστική δράση του.

 

 

Ο γιατρός Βάσος Παυλίδης στις 14 Δεκεμβρίου του 1977 σχεδίασε την απαγωγή του Αχιλλέα Κυπριανού που τότε υπηρετούσε στις καταδρομές ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Η απαίτηση ήταν να αφεθούν ελεύθερα μέλη της ΕΟΚΑ Β’ που βρίσκονταν στις φυλακές. Ο Ροδοθέου είχε χρησιμοποιηθεί ως μεσάζων για να καλέσει τον Αχιλλέα Κυπριανού να πλησιάσει το αμάξι των απαγωγέων και στη συνέχεια ως οδηγός. Καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του μαζί με τον Βάσο Παυλίδη και τον Μέλιο Αθηνή, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 δολοφονήθηκε στη Λεμεσό, στον πόλεμο που μαινόταν τότε μεταξύ του υποκόσμου. Ο Ροδοθέου είχε λάβει επίσης μέρος στην εξέγερση που έγινε στις Κεντρικές Φυλακές το 1978, ενώ μετά την αποφυλάκισή του δεν ξανακαταδικάστηκε για οτιδήποτε. 

 

 

» Βλέπε βίντεο: Η δολοφονία Ροδοθέου

 

Ως επιχειρηματίας ο Ροδοθέου διεύθυνε επιχειρηση διανομής ποτών ενώ μαζί με τα αδέλφια του είχε εταιρία και παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας. Κατά καιρούς κατηγορήθηκε για επιβολή μονοπωλιακών πρακτικών σε ότι αφορά προϊόντα που διένειμε. Υπήρξαν καταγγελίες επιχειρηματιών, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε εναντίον του με βάση τις έρευνες της αστυνομίας.   

Στις 12 Απριλίου 2017  δολοφονήθηκε στην εξοχική κατοικία  του κουμπάρου του, Τάσου Τσαγγάρη, άλλως Καμπούρη, η οποία βρίσκεται σε περιβόλι κοντά σε όχθη του ποταμού Γαρύλλη, σε απόμερη περιοχή του χωριού Γεράσα στη  Λεμεσό.  Η δολοφονία του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Πριν τη δολοφονία του ο Ροδοθέου είχε καταγγείλει ότι δεχόταν απειλητικά μηνύματα και φοβόταν για τη ζωή του. Τον Απρίλιο του 2010 είχε αποκαλυφθεί πως ο ίδιος ήταν στόχος σχεδίου δολοφονίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν τότε οκτώ άτομα. Λίγες  ώρες πριν από τη δολοφονία του, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας είχε ανακοινώσει την επιβολή ποινής τεσσάρων φορών διά βίου φυλάκισης, στον στενό συνεργάτη του Ροδοθέου, Μάριο Χριστοδούλου, άλλως Μπέννυ, για τον φόνο εκ προμελέτης του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη και των Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου, σε εστιατόριο στην Αγία Νάπα, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2016.

 

Πηγές:

  1. Cnn. gr. Μαφιόζικη δολοφονία
  2. Sigmalive: Τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στην Κοιλιά
  3. Αλφα ΤV
  4. Ροδοθέου: Με καθαρό ποινικό μητρώο

Φώτο Γκάλερι

Image