Μικρασιατικη Εκστρατεία

Πώς αντέδρασε η Κύπρος στις εκτελέσεις των 6

Image

Η «δίκη των έξι» και ο τουφεκισμός στο Γουδί των Δημήτριου Γούναρη, Νικόλαου Θεοτόκη, Γεώργιου Μπαλτατζή, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαου Στράτου και Γεώργιου Χατζανέστη σχολιάστηκε έντονα μέσα από τις εφημερίδες στην Κύπρο.

 

Η Κύπρος κατά την περίοδο αυτή είχε χωριστεί σε Βασιλικούς και Βενιζελικούς χωρίς ωστόσο η ένταση της αντιπαράθεσης να φθάσει στα επίπεδα της Ελλάδας. Μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως παρατηρεί ο ιστορικός Πετρος Παπαπολυβίου, "η  άκρως βεβιασμένη δίκη υπήρξε σαφέστα δίκη σκοπιμοτήτων και εξακολουθεί να διχάζει και σήμερα τους ιστορικούς αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη, στον μακρινό απόηχο του διχασμού βενιζελικών και αντιβενιζελικών. Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι εκτόνωσε τη (δίκαιη) “λαϊκή οργή”, είναι όμως πανθομολογούμενο ότι άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος και δίψας για εκδίκηση. Το πιο δυσάρεστο, κατά την άποψή μου, είναι ότι η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε η πρόφαση. Το μείζον ήταν η πολιτική επικράτηση…"

 

Στην Κύπρο η είδηση έγινε δεκτή με αμηχανία από παραδοσιακές εφημερίδες όπως την “Ελευθερία”, τη “Φωνή της Κύπρου” ή το αντιβενιζελικό “Νέον Έθνος”.

 

Η φανατική βενιζελική εφημερίδα “Σάλπιγξ” της Λεμεσού, της οικογένειας Χουρμούζιου έγραψε ότι η εκτέλεση, αν και προκάλεσε φρίκη ήταν δικαιολογημένη: “η Επανάστασις έκαμε το καθήκον της”… Και προχωρώντας, η ίδια εφημερίδα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βρετανική επέμβαση υπέρ της ματαίωσης της εκτέλεσης.

 

 

Πηγή:

  1. Περί Ιστορίας: 100 Χρόνια από την εκτέλεση των 6

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image