Παπαδόπουλος Σταύρος

Διεθνής Κύπριος Ποδοσφαιριστής

Image

Ποδοσφαιριστής. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1953 στη Λαρνακα. Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πεζοπορικό Λάρνακας.  Στον Πεζοπορικό ήταν από το 1968 έως και το 1974.  Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην Α' ομάδα του Πεζοπορικού την περίοδο 1970 - 1971 αγωνιζόμενος στην θέση του σέντερ φορ. Δυο φορές οι Πράσινοι του ΠΟΛ  πλησίασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1970 κυρίως, αλλά και το 1974 και το έχασαν από ΕΠΑ και Ομόνοια αντίστοιχα, ενώ κέρδισαν το κύπελλο του 1970 και έχασαν δυο συνεχομενα το 1972 και 73 αντίστοιχα.

 

 Ο Σταύρος Παπαδόπουλος είχε 13 συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου.

 

Στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1974 πήρε μεταγραφή στον Εθνικό Πειραιώς, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στην Α Εθνική Κατηγορία. Το παράδοξο ήταν πως, ενώ στον Πεζοπορικό αγωνιζόταν ως επιθετικός, στον Εθνικό Πειραιώς καθιερώθηκε στην θέση του κεντρικού αμυντικού.

 

Στον  Εθνικό αγωνίζονταν τότε και άλλοι Κύπριοι όπως ο Κουρέας και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Έμεινε εκεί μια τετραετία και αφού από σπόντα αγωνίστηκε στοπερ στην Τούμπα στην απουσία Κουρέα και Κρεμμύδα, έμελλε στην συνέχεια να μεγαλουργήσει στην θέση αυτή.

 

Το 1978 μετακόμισε στον Ολυμπιακό με τον οποίο κέρδισε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1980, 81, 82 και 83 και ένα νταμπλ 1981 διατελώντας και αρχηγός των Ερυθρολεύκων.  Στον Ολυμπιακό έπαιξε δίπλα από μεγάλους παίκτες, όπως οι Σαργκάνης, Κυράστας, Μίχος, Γαλάκος, Κουσουλάκης, Βαμβακούλας, Νοβοσέλατς, Νικολούδης, Καραβίτης, Περσίας κ.ά.

 

Πίσω στην Κύπρο

Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο και στον Πεζοπορικό με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1987-88. Το καλοκαίρι του 1989, στην ηλικία των 36 ετών, αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από το πόστο του προπονητή.

 

Ακολούθησε με επιτυχία το επάγγελμα του προπονητή  σε πολλές ομάδες Α κατηγορίας, όπως του Ερμή Αραδίππου και της Αλκής Λάρνακας,  φτάνοντας και στο πηδάλιο της Εθνικής Κύπρου με την οποία το 1999  στον τελευταίο αγώνα με την Αυστρία στην Βιέννη, με νίκη θα οδηγούσε για πρώτη φορά στα μπαράζ.

 

 

Πηγές:

  1. Sport Day: Συνέντευξη Σταυρος Παπαδόπουλος
  2. City Of Larnaka: Σταύρος Παπαδόπουλος. Η θρυλική προσωπικότητα της πόλης

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image