Κάσσιος Λογγίνος Γάιος Gaius Cassius Longinus

Ο «τελευταίος των Ρωμαίων» κατά χαρακτηρισμό του Βρούτου, ο Κάσσιος ήταν ο πρωτεργάτης της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρος (το 44 π.Χ.). Πιο πριν είχε υπηρετήσει σε διάφορα αξιώματα, είχε πολεμήσει κατά των Πάρθων, είχε δράσει στη Συρία και στην Παλαιστίνη (όπου κατέπνιξε μια επανάσταση το 52 π.Χ.), υπήρξε ναύαρχος στο πλευρό του Πομπηίου οπότε πυρπόλησε τον στόλο του Καίσαρος στα στενά της Μεσσήνης. Αργότερα συμφιλιώθηκε με τον Καίσαρα, αλλά το 44 π.Χ. οργάνωσε μαζί με τον Βρούτο και άλλους, τη δολοφονία του. Πιο ύστερα υπηρέτησε ξανά στη Συρία και πέθανε στην Ελλάδα, κατά τη μάχη στους Φιλίππους (42 π.Χ.), διατάζοντας έναν απελεύθερο να τον σκοτώσει όταν είδε ότι ηττάτο το αριστερό κέρας του στρατού, του οποίου ηγείτο κατά των δυνάμεων του Μάρκου Αντωνίου, και χωρίς να γνωρίζει ότι το δεξιό κέρας, υπό τον Βρούτο, νικούσε.

 

Ο Κάσσιος, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τους φίλους του Ιουλίου Καίσαρος (Οκταβιανό και Μάρκο Αντώνιο), ήλθε και στην Κύπρο για να ζητήσει τη βοήθεια του τότε διοικητή του νησιού Σεραπίωνος. Από την Κύπρο, από το ακρωτήρι του Κορμακίτη, ο Κάσσιος έστειλε επιστολή στον Κικέρωνα* (τον Ιούνιο του 43 π.Χ.), πουσώθηκε. Στην επιστολή του αυτή περιγράφει τις κινήσεις και ενέργειές του των τελευταίων εβδομάδων και πώς είχε βρεθεί στην Κύπρο.

 

Ο Αππιανός (Ἐμφυλίων, βιβλ. Δ', 61) δίνει την πληροφορία ότι ο Σεραπίων*, κυβερνήτης στην Κύπρο της Κλεοπάτρας της βασίλισσας της Αιγύπτου, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευθεί τη βασίλισσά του, έθεσε στη διάθεση του Κάσσιου όσα καράβια είχε.